Slovenija ratifikovala SSP Srbije i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2010, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija ratifikovala SSP Srbije i EU

LJUBLJANA -

Slovenački parlament je danas, jednoglasno, ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije i Evropske unije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji boravi u poseti Ljubljani, ukazao je da je to veliki dan za srpsko-slovenačke odnose, prenela je agencija STA.

Srbija je taj sporazum potpisala još 2008, u vreme kada je Slovenija predsedavala EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je zbog nedovoljne saradnje Beograda sa Haškim tribunalom proces ratifikacije bio blokiran i odmrznut je tek u junu ove godine, posle pozitivne ocene te saradnje, koju je izneo glavni haški tužilac Serž Bramerc, navela je agencija STA.

SSP su do sada ratifikovale Španija, Malta, Bugarska, Italija, Estonija i Slovačka.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar istakao je da Srbiju treba podržati na njenom evropskom putu i da je zbog toga sada pravi trenutak za ratifikaciju.

Žbogar je, posle razgovora sa srpskim kolegom Jeremićem, izrazio i uverenje da će ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak dati saglasnost da se kandidatura Srbije prosledi Evropskoj komisiji.

"Sada je pravi i poslednji trenutak da se to učini", naglasio je Žbogar na konferenciji za medije, ukazujući na saradnju Srbije sa EU u pripremi rezolucije o Kosovu za Generalnu skupštinu UN.

Jeremić je zahvalio Žbogaru na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u njenom nastojanju da se priključi EU.

Savet EU u ponedeljak raspravlja o kandidaturi

Savet EU će u ponedeljak u Luksemburgu raspravljati o srpskoj kandidaturi.

Jeremić je, prethodno, rekao da je ovaj dan važan dan za odnose Srbije i Slovenije, pošto je bilo najavljeno da će slovenački parlament večeras ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije (SSP) sa EU.

Dva ministra su izrazila zadovoljstvo i zbog činjenice da će dvostrani sporazum o socijalnom osiguranju, koji se priprema više godina, stupiti na snagu 1. novembra. Ta vest će pre svega obradovati oko 8.000 ljudi koji su pravo na penzijski staž ostvarili u Srbiji ili Sloveniji.

Govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Žbogar i Jeremić su ukazali na porast robne razmene i investicija, koji je nastavljen u tokom prošle, krizne godine.

Žbogar je najavio i da će premijer Borut Pahor uskoro doći u Srbiju povodom, kako je naglasio, otvaranja jedne velike slovenačke investicije u našoj zemlji.

Slovenački ministar je Srbiju označio i kao značajan elemenat stabilnosti na Zapadnom Balkanu, o čemu je, takođe, razgovarao s kolegom iz Beograda.

Jeremić je podvukao da sve zemlje ovog regiona, poput Srbije, teže ulasku u EU.

Ministri su razgovarali i o sukcesiji, ali o tome nisu želeli da opširnije govore pred novinarima. Jeremić je samo izrazio nadu da će i to pitanje biti uskoro rešeno.

Šef srpske diplomatije, kojeg je danas primio i premijer Borut Pahor, izrazio je zadovoljstvo što je u slovenačkim školama počeo da se, kao izborni predmet, uči srpski jezik i što nacrt zakona o Radioteleviziji, koji je već ušao u parlamentarnu proceduru, predviđa mogućnost emitovanja programa na srpskom

To je, prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu u Sloveniji.

Slovenački parlament tokom dana trebalo bi da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

Sporazum o socijalnom osiguranju na snazi od 1. novembra

Dvostrani sporazum o socijalnom osiguranju stupiće 1. novembra na snagu, rekli su danas ministri spoljnih poslova Srbije i Slovenije, Vuk Jeremić i Sameul Žbogar posle razgovora u Ljubljani.

Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog stupanja na snagu ovog sporazuma, koji je pripreman nekoliko godina.

Jeremić je rekao da je to veoma značajno pitanje za veliki broj srpskih državljana koji su ranije radili u Sloveniji.

Kako je ranije najavljeno, taj sporazum trebalo bi da omogući ostvarivanje prava na penziju za više od 8.000 slovenačkih penzionera po osnovu rada u obe ili samo u jednoj državi i trebalo bi da, pored penzija, uključuje i prava na zdravstveno osiguranje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.