Šljivančanin na slobodi već 2011?

Izvor: B92, 09.Dec.2010, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivančanin na slobodi već 2011?

Beograd -- Nakon što je Haški sud smanjio kaznu Veselinu Šljivančaninu sa 17 na 10 godina zatvora, on bi uskoro mogao da podnese zahtev za puštanje na slobodu.

Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo je u sredu pravosnažnu presudu oficiru bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, osuđenom za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara.

Šljivančanin je više od šest godina u haškom pritvoru i za 7 do 8 meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - nakon dve trećine izdržane kazne zatvora - stiče pravo da podnese zahtev za uslovni otpust koji odobrava predsednik Tribunala.

Nekadašnji oficir JNA prvo je bio osuđen 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 1991, dok je žalbeno veće poništilo osudu za pomaganje i podržavanje ubistva 194 zatvorenika pošto je u postupku revizije utvrđeno da za to nije kriv.

Šljivančaninov advokat Novak Lukić zadovljno ocenjuje da je žalbeno veće prihvatilo je propust u prethodnoj presudi.

"Žalbeno veće, u kom sede dva bivša predsednika tog Tribunala, prihvatilo je svoj propust u prethodnoj presudi, kojom je Šljivančanin bio osuđen na 17 godina zatvora i to je zaista istorijska i vrlo značajna odluka", rekao je Lukić.

Odluka veća u slučaju Šlivančanin je inače prva u istoriji Haškog tribunala kojom se preinačava pravosnažna presuda.

Dok se u Beogradu pozdravlja revizija presude Šljivančaninu, uz podsećanje na težinu zločina za koji je on osuđen, u Hrvatskoj vlada veliko razočaranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.