Šefa BIA čekaju Hag i reforma

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefa BIA čekaju Hag i reforma

Saša Vukadinović (Blic)

Beograd -- Novi šef BIA Saša Vukadinović i njegov prethodnik Rade Bulatović obavili su primopredaju dužnosti bez prisustva javnosti.

To je obavljeno u skladu sa uobičajenom procedurom, odmah po jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, na kojoj je Vukadinović imenovan. Vukadinović je kadar Demokratske stranke i postao je osmi šef Bezbednosno-informativne agencije od 1990. godine. Uspešan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završetak saradnje s Hagom verovatno je najveći izazov koji očekuje Vukadinovića.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc već sledeće nedelje ponovo dolazi u posetu Srbiji da vidi ima li napretka nakon što je u poslednjem izveštaju koji je u junu podneo Savetu bezbednosti ocenio da Srbija ne sarađuje dovoljno sa Hagom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić, međutim, smatra da uloga Vukadinovića neće biti ključna i da je mnogo važnije da se postigne politička stabilnost.

"Ne treba sada saradnju sa Tribunalom povezivati sa jednim personalnim rešenjem. Treba reći da je bivša vlada, državne strukture, službe bezbednosti, ostvarila značajan uspeh u saradnji sa Tribunalom", rekao je Ljajić.

On podseća da je u vreme prošlog šefa BIA Radeta Bulatovića 21 optuženik otišao u Hag.

"Niko ne može da kaže da u tom periodu nije bilo saradnje. Mi smo svesni da taj posao nije okončan, preostalo je još da se tri haška optuženika što pre nađu u Hagu. To je interes Srbije", kazao je Ljajić.

On kaže da je saradnja s Haškim tribunalom prioritet, ne zato što to traži Hag ili Vašington ili Brisel, već zato što je to interes Srbije i da saradnju s tim sudom ne treba povezivati sa jednim personalnim rešenjem.

Reforma tajne policije?

Drugi izazov koji čeka novog šefa BIA, prema oceni stručnjaka, je reforma službe koja podrazumeva konačni raskid s nasleđem iz vremena Miloševića. Neophodan okvir za to je usvajanje novog zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

"Pre svega preciznije uređivanje ovlašćenja službi, postupaka za odobrenje primene specijalnih mera, kao što je prisluškivanje i drugih, dogradnja rešenja o kontroli, nadzoru nad službom, uvid građana u podatke koje služba vodi o njima i neka druga rešenja, koja se inače u Evropi nalaze u zakonima te vrste", kaže profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Poznavaoci navode da je u vreme prethodnog šefa BIA Radeta Bulatovića u Službu primljeno mnogo mladih ljudi, ali da je kriterijum bio sporan - oni su dolazili po partijskoj liniji ili nepotizmu.

"Sve dok se ne uvedu novi zakoni, nova regulatorna tela, sve dok se sama struktura na promeni, biće prilično svejedno i ko se nalazi na čelu službe i kakvi ljudi rade tu. Jer, ako imate situaciju kakva je sada, da se unutar službe otvaraju neviđene mogućnosti za zloupotrebe, kriminal bilo kakve vrste, a uz minimum rizika za ljude koji se time bave, koga god da dovedete vrlo brzo će postati kao i ovi koji su bili pre njega", kaže novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević.

Stručnjaci se slažu da je za uspešan rad Vukadinovića neohodna jaka i jasna političke podrške Vlade i Skupšine.

Kako tvrdi Blic, susret starog i novog direktora BIA nije bio jedini, jer su se oni u proteklih nekoliko dana više puta sreli radi razmene informacija o akcijama koje su započete, ali i o onima koje su završene.

Goran Petrović, koji je tajnom službom rukovodio nepunih godinu dana - od januara do novembra 2001. godine - kaže za Blic da će brzo biti jasno šta će biti Vukadinovićevi prvi potezi, kao i da će o tome odlučiti oni koji su ga na tu funkciju postavili.

Petrović je kao mogući prioritet naveo završetak saradnje s Hagom, uz ocenu da će sve drugo, uključujući i sustinsku reformu BIA, biti ipak na drugom mestu, budući da je za to neophodna promena zakona.

Biografija

Za mesto direktora BIA preporučio ga je, između ostalog, njegov uspeh u raskrinkavanju kruševačkog kriminalnog klana i hapšenje njegovog vođe Zorana Jotića Jotke.

To hapšenje bio je povod za medijsku hajku protiv Vukadinovića, koju su vodili Jotićevi advokati, optužujući ga za navodnu torturu nad njihovim štićenikom.

Napad je prestao 2006. godine, kada je Vukadinović raskrinkao Jotićev pokušaj da iz Centralnog zatvora preko prijatelja podmiti sudiju Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića i tako izdejstvuje puštanje na slobodu.

Učestvovao je u policijskoj akciji "Sablja", koja je sprovedena nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Rukovodio je i policijskim timom koji je prošlog leta rasvetlio ubistvo hrvatskog državljanina Jakupa Hajdinija, koga su dvojica policajaca sa saučesnikom presrela na naplatnoj rampi u Bubanj Potoku, odvezla ga na planinu Goč, gde je ubijen i zakopan, a njegov automobil je sutradan prodat.

2007. bio je postavljen za direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Baksuzna fotelja direktora BIA

Izvor: Politika, 18.Jul.2008

Vukadinovićevi prethodnici nisu imali slavne nastavke karijere: jedan u zatvoru, jednom se sudi, dvojica pišu knjige, jedan je „avanzovao” u predstavnika BIA u inostranstvu, dok će se tek videti šta će Bulatović ..Saši Vukadinoviću juče je bio prvi radni dan u prostranom kabinetu u sedištu...

Nastavak na Politika...

SPO u BIA!

Izvor: Kurir, 19.Jul.2008, 08:37

BEOGRAD - Saša Vukadinović, novi direktor Bezbednosno-informativne agencije, bio je devedesetih godina član Srpskog pokreta obnove u rodnom Kruševcu, saznaje Kurir! Ako već Dana Drašković nije ostvarila dugogodišnju želju da „razbuca srpsku Udbu“, možda će bivši pulen stranke njenog supruga...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.