SPC: Sramotno, nečasno i nepravedno

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Sramotno, nečasno i nepravedno

Beograd -- Sinod SPC osudio oslobađanje Gotivine i Markača, ocenivši da je reč o sramotnoj, nečasnoj i nepravednoj presudi, koja veliča zločince i poništava zločine.

Sinod je poručio da ovakva presuda svakako ne pomaže u procesu pomirenja u ovom delu Evrope, nego ga odlaže za neka buduća vremena.

Ovom sramnom presudom haški sud je konačno razobličio sam sebe i još jednom pokazao da je u pitanju politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud kome je najmanje stalo do pravde i do prava, ukazuju iz Sinoda.

"Začuđujuća je i apsurdna činjenica da najveći broj hrvatskih biskupa - ako ne i svi - ovu presudu dovodi u vezu sa Bogom i promislom Božjim, a poneki su u stanju i da je prikažu kao rezultat mnogobrojnih misa i molitava za 'hrvatske branitelje', predvođene ovom dvojicom 'časnih' i, sada već znamo, 'nevinih' generala 'domovinskog rata", navodi se u saopštenju SPC dostavljenom medijima.

Sinod je, kako se navodi, najoštrije osudio politički motivisanu odluku Žalbenog veća Haškog tribunala kojom se oslobađaju hrvatski ratni generali, jer ona predstavlja još jedan šamar u lice pravde.

"Što je najgore, omogućava da se zločin proglasi odbrambenim ratom, a ratni zločinci proglase žrtvama", navodi se u saopštenju SPC.

Kako drugačije shvatiti hašku pravdu koja nam poručuje da niko nije kriv za stradanje nedužnih civila u vojno-policijskoj akciji proterivanja krajiških Srba pod nazivom Oluja, sa preko 200.000 proteranih ljudi i na hiljadama ubijenih civila, sa stotinama spaljenih sela i gradova, sa pljačkanjem srpske imovine?, pita Sinod.

Sinod SPC apeluje na sve iskrene hrišćane u Evropi i svetu, na slobodoljubive zemlje i pravdoljubive narode, na humane organizacije i, konačno, na savest moralnih i intelektualnih elita i na Istoku i na Zapadu, da ovom "nebivalom licemerju" daju ocenu koju zaslužuje.

Dodaje se da je Sinod s nevericom i ogorčenjem primio vest da je žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, pod predsedavanjem sudije Teodora Merona, donelo oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču, kojima je suđeno za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od jula do septembra 1995. godine.

Podseća se i da im je suđeno za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno i prisilno uklanjanje srpskog civilnog stanovništva iz Krajine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.