RT: Postoji osnova da su britanske trupe počinile ratne zločine u Iraku - Hag

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2017, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Postoji osnova da su britanske trupe počinile ratne zločine u Iraku - Hag

Izvor: Vostok / RT

Postoji "razumna osnova" da se veruje da su britanski vojnici počinili ratne zločine protiv pritvorenika tokom sukoba u Iraku između 2004. i 2008. godine, otkrio je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensouda.

MKS sa sedištem u Hagu predstavio je u ponedeljak u Njujorku na 74 stranice izveštaj o preliminarnim istraživanjima godišnje skupštine država članica koje učestvuju u radu suda.

Bensouda je rekao da tužilaštvo nakon temeljne činjenične i pravne procene raspoloživih informacija veruje "da postoji razumna osnova za verovanje" da su pripadnici vojske Ujedinjenog Kraljevstva "počinili ratne zločine" protiv osoba koje su bile pod njihovim nadzorom i time povezani u "kontekstu hapšenja i zatvaranja". S druge strane u izveštaju se i navodi da britanske trupe "nisu učestvovale u ratnim zločinima".

Tokom prethodne istrage MKS-a o sličnim navodima još u 2006. godini, Sud je saopštio da postoji "razumna osnova za verovanje da su počinjeni zločini u nadležnosti Suda, odnosno "namerno ubijanje i nečovečno postupanje". Sud je odlučio da ne procesuira slučajeve zbog "ograničenog broja" teških zločina.

Tužilac MKS-a je 2014. godine ponovo otvorio istragu o navodima za ratne zločine nakon što su Advokati za javni interes i Evropski centar za ustavna i ljudska prava naveli da su "pripadnici vojske Ujedinjenog Kraljevstva počinili sistematske i u velikom obimu ratne zločine mučenja i torture" protiv najmanje 1071 iračkog zatvorenika u periodu od marta 2003. do decembra 2008. godine na teritoriji Iraka.

Organizacije za prava, takođe su potvrdile da su pripadnici britanskih snaga počinile najmanje 52 nezakonita ubistva nad osobama koje su bile u pritvoru u Iraku tokom istog perioda.

Iako je jedna od grupa proglašena krivim zbog optužbi za zločine ranije ove godine, Bensouda je rekao da bi se neke informacije koje su primljene od "Advokata za javni interes" mogle smatrati "dovoljno verodostojnim ako bi bile potkrepljene sa pratećim materijalom".

"Advokati za javni interes" sada razmatraju "komplementarnost i težinu" pre nego što procene dalje korake u vezi sa istragom. U 2014. goidini, u odgovoru na najavu da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda ponovo otvoriti prethodno ispitivanje stanja u Iraku, tadašnji državni pravobranilac Dominik Griv je rekao da Vlada Velike Britanije "u potpunosti odbija" navode o sistematskom zlostavljanju.

MKS nije jedino telo koje istražuje zlostavljanje od strane britanskih snaga pritvorenika u Iraku, a portparol Vlade Velike Britanije je rekao u ponedeljak za "Gardijan" da "postojeći napori za istraživanje navoda isključuju potrebu za bilo kakvim istragama od strane MKS-a".

Tim za istraživanje zločina u Iraku, koji je formiralo Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva 2010. godine, saopštio je u januaru prošle godine da su navodi o nezakonitim ubistvima i mučenjima od strane britanskih trupa u Iraku zadnjih pet godina porasli za deset puta.

Međutim, prema Ministarstvu odbrane Velike Britanije, odbačeno je skoro 60 slučajeva nezakonitih ubistava od strane vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u Iraku.

Optužbe se pojavljuju usred široko rasprostranjenih poziva da se bivši premijer Toni Bler suoči sa krivičnim gonjenjem zbog svoje uloge u invaziji Ujedinjenog Kraljevstva na Irak 2003. godine (što je, prema poznatim istraživanja Čilkot izveštaja bilo nepotrebno i nezakonito).

Čilkot izveštaj je ranije zaključio da je angažovanje Velike Britanije u Iraku zasnovano na lažnom izgovoru da je bivši irački predsednik Sadam Husein posedovao oružje za masovno uništenje. Prema tome, naredba o Blerovom imunitetu protiv bilo kakvih optužbi bi trebalo da bude poništena, rekao je sudija Apelacionog suda Engleske i Velsa, Lord Tomas od Kvmgida.

Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.