Pušenje kanabisa povećava mentalne tegobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušenje kanabisa povećava mentalne tegobe

HAG -

Korisnici kanabisa imaju dva puta češće probleme s mentalnim zdravljem nego oni koji ne konzumiraju marihuanu, navodi se u studiji koju je objavio holandski statistički centar (CBS).

"Procenat osoba s lošijim mentalnim zdravljem je dva puta veći među korisnicima kanabisa nego među onima koji ga ne koriste", navodi CBS u saopštenju.

Prema studiji sprovedenoj između 2007. i 2009. godine među >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 18.500 osoba, 20 odsto muškaraca koji koriste kanabis žale se na mentalne probleme, u odnosu na 10 odsto među onima koji ga ne upotrebljavaju.

Proporcija je ista među ženama, 28 odsto korisnica kanabisa žali se na mentalne probleme prema 14 odsto među onima koje ga ne upotrebljavaju.

CBS navodi da muškarci puše kanabis češće nego žene, šest odsto muškaraca prema oko dva odsto žena.

Među mentalnim problemima na koje se žale korisnici kanabisa su nervoza, melanholija, tuga, nestrpljenje, kaže se u studiji. Kada je reč o fizičkom zdravlju takoreći nema razlike među onima koji puše i onima koji ne puše marihuanu.

Prema studiji četiri procenta ispitanika starim između 15 i 65 godina pušilo marihuanu najmanje jednom mesečno.

U Holandiji je korišćenje i posedovanje manje od pet grama kanabisa, koji se prodaje u određenim kafićima, dozvoljeno od 1976. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.