Psihoza uoči presude generalima

Izvor: RTS, 12.Apr.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Psihoza" uoči presude generalima

Brisel upozorio Zagreb da bi neodmerene reakcije na izricanje presude Anti Gotovini i još dvojici hrvatskih generala, mogle ugroziti završetak pregovora Hrvatske sa EU, piše riječki "Novi list".

Završetak hrvatskih pristupnih pregovora sa EU mogao bi biti ugrožen, ukoliko uslede neodmerene reakcije hrvatske javnosti na presudu koju Haški sud treba da izrekne trojici generala u petak, piše riječki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Novi list.

Generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, optuženima za ratne zločine nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine, presuda bi trebalo da bude izrečena 15. aprila.

Novi list navodi, pozivajući se na izjave neimenovanih državnih funkcionera, da bi veći potresi zbog presude posebno mogli da utiču na zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) od čega i zavisi završetak pregovora.

"U slučaju većih potresa zbog presude, nije teško pretpostaviti kako bi zemlje koje inače nisu sasvim uverene da je Hrvatska ispunila sve kriterijume za završetak pregovora, dobile novi argument u svojim nastojanjima", ocenjuje riječki dnevnik, analizirajući "psihozu" koja se u Hrvatskoj stvara uoči objave presude.

Hrvatski funkcioneri pohvalili su u tom kontekstu poziv generala Gotovine, koji je preko advokata poručio da ne želi nikakve demonstracije.

Na taj problem, kako se navodi u tekstu, evropski funkcioneri nezvanično su ovih dana upozorili Zagreb.

Vlada Hrvatske će, na objavu presude u petak, u Hag poslati svog predstavnika, a zbog upozorenja iz Brisela, ukazuje Novi list, ne treba očekivati "neprimerene" reakcije od predstavnika vlasti, a isto to vlada očekuje i od opozicije i udruženja ratnih veterana.

U tekstu se podseća da će u maju glavni haški tužilac Serž Bramerc podneti novi izveštaj o saradnji Hrvatske, a teško je očekivati da bi on prešao preko značajnijih javnih osporavanja Haškog suda.

Nekoliko udruženja hrvatskih ratnih veterana najavilo je da će organizovati proteste u Zagrebu na dan izricanja presude generalima, kao i pre i posle toga, ali iza toga ne stoje najveća udruženja veterana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.