Priština zove Hag

Izvor: RTS, 07.Feb.2011, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština zove Hag

Dok Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija, saopštava da nije počela formalne razgovore o Vladi, iz Haga je stigla informacija da su Ramuš Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova spremni da budu deo nove vladajuće koalicije. Prištinski mediji spekulišu o raspodeli resora.

"Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj, koji je u pritvoru Haškog tribunala, saglasio se da njegova stranka bude deo nove vladajuće koalicije sa Demokratskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partijom Kosova (DPK) Hašima Tačija", javili su danas prištinski mediji.

Pozivajući se na izvore unutar stranke, pošto je visoka delegacija AZBK razgovarala sa Haradinajem u Sheveningenu, mediji javljaju da je Haradinaj pristao na koaliciju sa Tačijem, bez uslova da za to dobije premijersko mesto.

Za koaliciju se izjasnila i većina opštinskih organizacija AZBK.

Mediji javljaju da je ostala otvorena opcija da li će AZBK tražiti mesto predsednika Kosova i četiri ministarstva ili mesto zamenika premijera i šest ministarstava.

Istovremeno , Demokratska partija Kosova (DPK) saopštava da još nije počela formalne razgovore o formiranju buduće kosovske vlade i da su sve informacije o tome spekulacija.

Stranka odlazećeg premijera i verovatnog mandatara Hašima Tačija, koja je dobila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, ali nedovoljno da samostalno formira vlast, navela je da će poštovati demokratsku proceduru, Ustav i zakon i da će po verifikaciji konačnih izbornih rezultata odmah početi sa konkretnim aktivnostima radi formiranja nove Vlade i drugih institucija.

Sve informacije o izgledima za budući sastav Vlade, o raspodeli resora u Vladi ili funkcija u drugim institucijama su neodržive i na nivou su spekulacija.

"Ova pitanja nisu razmatrana u telima stranke", navedeno je u saopštenju DPK.

Prištinski list Ljajm je danas objavio da je već dogovoreno da u Vladi budu DPK, Alijansa za budućnost Kosova i Alijansa za novo Kosovo i da su među njima i strankama manjinskih zajednica podeljeni i resori.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.