Presude Gotovini i Markaču 16. novembra

Izvor: Press, 02.Nov.2012, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presude Gotovini i Markaču 16. novembra

Pravosnažna presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su lane u aprilu nepravosnažno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima za vreme i nakon "Oluje", biće izrečena 16. novembra, saopštio je danas Haški sud.

Ranije se pominjao decembar ove godine, ali je žalbeno veće odlučilo da presudu izrekne ranije.

Nepravosnažna presuda Gotovini i Markaču >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izrečena je 15. aprila prošle godine.

U žalbenom postupku želbeno veće Haškog suda nije dozvolilo uvođenje novih dokaza jer je procenilo da 30-ak novih dokaza koje su Gotovini i Markačevi advokati predlagali ne bi uticali na prvostepenu presudu.

Među materijalima koje su branioci Gotovine i Markača želeli da predstave sudu u žalbenom postupku su depeše koje je objavio "Vikiliks", zapisnici sednica Vrhovnog saveta odbrane u Beogradu, kao i stručna ekspertiza o "Oluji" koju su radili američki oficiri.

Žalbenoo veće ocenilo je da su na suđenju izvedeni slični dokazi, kao i da su pojedini dokazni materijali koje su u žalbenom postupku predlagali, advokatima bili dostupni i ranije.

Žalbeno veće letos je tražilo odgovor od tužilaštva kakav je njegov stav oko presude u slučaju da se hrvatski generali ne terete i za zločinački udruženi poduhvat i prekomerno neselektivno artiljerijsko gađanje gradova Krajine.

Tužilaštvo je odgovorilo da i na osnovu komandne odgovornosti ima dovoljno elemenata za potvrdu prvostepene presude, dok je stav odbrane bio da generale treba osloboditi.

S Gotovinom i Markačem sudilo se i generalu Ivanu Čermaku, ali je on lane oslobođen, a tužilaštvo se nije žalilo na presudu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.