Izvor: B92, 04.Maj.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda oficirima VRS 10. juna

Hag -- Haški tribunal izreći će 10. juna presudu sedmorici oficira Vojske Republike Srpske optuženim za genocid u Srebrenici.

Za genocid nad oko 7.000 muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević, a za zločine protiv čovečnosti Radivoj Miletić i Milan Gvero.

Na kraju suđenja, u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine, tužilac Piter Mekloski zatražio je da svi optuženi budu proglašeni krivim i kažnjeni doživotnim zatvorom.

Nasuprot tome, branioci su tvrdili da krivica optuženih nije dokazana. Odbrana Popovića, Borovčanina, Miletića i Gvera zatražila je izričito da oni budu oslobođeni.

Advokati Pandurevića su kao nedokazane odbacili navode optužnice, ali nisu direktno pozvali sudsko veće da ga oslobodi.

Zastupnici odbrane drugooptuženog Beare su sudijama predložili da, ukoliko ga proglase krivim, kazna ne bude duža od devet godina zatvora.

Branioci Draga Nikolića, prihvatajući da ima dokaza za njegovu delimičnu odgovornost, takođe nisu sugerisali sudijama kakva bi presuda trebalo da bude.

U kritično vreme, Popović je bio načelnik za bezbednost Drinskog korpusa VRS, Beara je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu VRS, a Nikolić u Zvorničkoj brigadi.

Četvrtooptuženi Borovčanin je zapovedao jedinicom specijalne policije, a Pandurević je bio komandant Zvorničke brigade VRS. Generali Miletić i Gvero službovali su u Glavnom štabu VRS, kao pomoćnici komandanta Ratka Mladića.

Suđenje sedmorici oficira VRS počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, a završeno je u septembru prošle godine.

Pred Haškim tribunalom, do sada je zbog pomaganja genocida u Srebrenici pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora general Radislav Krstić, tadašnji komandant Drinskog korpusa VRS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.