Presuda Stanišiću i Simatoviću u utorak

Izvor: RTS, 14.Dec.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Stanišiću i Simatoviću u utorak

Žalbeno veće Haškog tribunala izreći će sutra pravosnažnu presudu bivšim rukovodiocima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju.
Bivši službenici SDB-a bili su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Prvostepenom presudom iz 2013. oslobođeni su svake odgovornosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Haško tužilaštvo je uložilo žalbu na oslobađajuću presudu tražeći da se Stanišić i Simatović proglase krivima po svim tačkama optužnice.
Optužnica ih je teretila za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.
Tužilaštvo je tvrdilo da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.
Prvostepenom presudom utvrđeno je da su Stanišić i Simatović slali jedinice specijalne namene SDB-a, tzv. "crvene beretke", u Hrvatsku i BiH ali su obojica oslobođeni jer nije dokazano da su jedinice slali s namerom da se počine zločini.
Prema mišljenju prvostepenog veća nije dokazana ni njihova namera učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.
Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Sheveningenu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presude Stanišiću i Simatoviću

Izvor: Akter, 14.Dec.2015

Žalbeno veće Haškog tribunala sutra će objaviti pravosnažne presude bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, objavio je Radio Slobodna Evropa..Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni u prvostepenoj presudi Raspravnog veća zaključkom...

Nastavak na Akter...

HAŠKI TRIBUNAL: U utorak pravosnažna presuda Stanišiću i Simatoviću

Izvor: Kurir, 14.Dec.2015

ZAGREB - Žalbeno veće Haškog suda objaviće u utorak posle podne pravosnažnu presudu bivšim rukovodiocima Službe državne bezbednosti Šrbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine...Stanišić i Simatović su...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.