Presude Stanišiću i Simatoviću

Izvor: Akter, 14.Dec.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presude Stanišiću i Simatoviću

Žalbeno veće Haškog tribunala sutra će objaviti pravosnažne presude bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, objavio je Radio Slobodna Evropa

Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni u prvostepenoj presudi Raspravnog veća zaključkom sudija da osnivanje i logistička podrška specijalnih policijskih

formacija ne znači i zapovednu odgovornost optuženih za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i Bosni i Hercegovini.

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović oslobođeni su zapovedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali kao načelnici unutar Državne bezbednosti Srbije, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske i BiH.

Tročlano Raspravno veće je većinom glasova presudilo da pomoć koju su dvojica bivših šefova tajne policije pružala tim jedinicama nije bila "konkretno usmerena" na činjenje zločina, već na uspostavljanje i održavanje srpske vlasti u Hrvatskoj i BIH.

Stanišić i Simatović odrekli su se prava da prisustvuju izricanju drugostepene presude, pa će ostati u Beogradu u kojem borave posle oslobađanja 2013. godine.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.