Presuda Šešelju za nepoštovanje Suda

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Šešelju za nepoštovanje Suda

Haški sud osudio Vojislava Šešelja na 15 meseci zatvora za nepoštovanje suda. Šešelj se, prilikom prvog stupanja pred sud 6. marta, izjasnio da nije kriv. Tribunal zatražio povlačenje njegove knjige sa interneta. Krasić: Presuda Šešelju pravni fundamentalizam

Tribunal u Hagu osudio je Vojislava Šešelja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na 15 meseci zatvora po optužnici za nepoštovanje suda.

Presudom Vojislavu Šešelju za nepoštovanja suda Haški tribunal pokazao pravni fundamentalizam na delu i poručio Šešelju da ne sme da se brani, ocenio je šef njegovog pravnog tima za odbranu Zoran Krasić.

"Ovo je još jedan od dokaza da je Haški tribunal sud za Srbe. Sudije su jasno poslale Šešelju poruku - nemoj da se braniš", rekao je Krasić.

Krasić je potvrdio da Šešelj ima pravo na žalbu i da će se žaliti.

Sudsko veće predsedavajućeg sudije O Gon Kvona naložilo je, takođe, Šešelju da knjigu, čiji naslov Tribunal vodi kao poverljiv, povuče sa svog sajta i da o tome do 7. avgusta obavesti Sekretarijat Tribunala.

Sudsko veće je utvrdilo da je Šešelj svesno prekršio odluke suda o zaštiti identiteta tri svedoka u procesu koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Šešelj je prvi optuženi za ratne zločine pred Tribunalom koji je tokom suđenja optužen i za nepoštovanje suda.

Od 21. januara Šešelj je optužen za svesno i namerno ometanje sprovođenja pravde time što je, u jednoj od svojih knjiga, obelodanio poverljive informacije na osnovu kojih se lako može utvrditi identitet trojice zaštićenih svedoka u postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Lider radikala je u knjizi, objavljenoj novembra 2007. godine, naveo zanimanja svedoka, imena članova njihovih porodica i druge podatke, kao i delove izjava jednog od njih, mada je znao da je sud u martu 2003. godine zabranio obelodanjivanje tih izjava.

Šešelj se, prilikom prvog stupanja pred sud 6. marta, izjasnio da nije kriv. Saslušanje je održano 29. maja.

Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 evra, ili oboje.

"Tribunal smatra bezbednost svedoka i integritet poverljivih materijala suštinskim elementima vladavine zakona", naglasio je taj sud u saopštenju i podsetio da je zbog nepoštovanja suda dosad podignuto nekoliko optužnica.

Šešelj se 24. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, a 25. februara se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za ratne zločine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.