Premešten general Krstić

Izvor: B92, Tanjug, 13.Maj.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premešten general Krstić

(FoNet,arhiva)

Beograd -- Haški osuđenik Radislav Krstić je premešten iz britanskog zatvora Vejkfild, u kome je prošle sedmice napadnut i povređen, potvrđeno je za B92.

Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici, premešten je u drugi zatvor u Britaniji. U Haškom tribunalu danas nisu mogli da komentarišu te navode.

Generalov zet Mladen Đurković potvrdio je Tanjugu da je general Krstić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebačen u drugi zatvor, kao i da je porodica to saznala od sveštenika koji je jutros otišao u Vejkfild da ga poseti.

Nije, međutim, poznato ime zatvora u koji je general Krstić prebačen. Veruje se da je on samo izmešten sa "mesta zločina" i prebačen u zatvor slične strukture zatvorenika.

U Vejkfildu zatvorske kazne služe uglavnom osuđenici na najteže zatvorske kazne.

Nezvanične informacije ukazuju na to da je general Krstić prebačen iz "zatvora A kategorije u zatvor C kategorije", što ukazuje na to da je bezbednosna situacija u tom zatvoru na još nižem nivou.

Premeštanje generala Krstića došlo je i nakon zahteva Beograda Haškom tribunalu i predsedniku tog suda Patriku Robinsonu da preduzme sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi general Vojske RS bio izmešten u drugi zatvor.

Predsednik Haškog suda Patrik Robinson obavestio je danas nadležne u Beogradu da je od Velike Britanije zatražio informaciju o slučaju generala Radislava Krstića i merama koje su nadležni organi u Velikoj Britaniji preduzeli tim povodom, uključujući i njegovo premeštanje u drugi zatvor, imajući u vidu i Ševeningen.

Šef vladine kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da je veoma zadovoljan brzom reakcijom predsednika haškog suda Robinsona.

Tanjug saznaje da će sudija Robinson u utorak primiti članove porodice i predstavnike odbrane generala Krstića, na njihov zahtev.

General Vojske Republike Srpske Radislav Krstić (62) brutalno je pretučen u svojoj zatvorskoj ćeliji. Njega su napala trojica zatvorenika - muslimana nanevši mu teške povrede i posekotine po licu i vratu.

Krstić, koji u britanskom zatvoru Vejkfild, u Zapadnom Jorkširu, služi zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Haški sud, je posle lekarske pomoći u civilnoj bolnici vraćen u zatvorski stacionar, gde je u potpunosti izolovan.

Krstićeva odbrane saopštila je tim povodom da to nije bio prvi incident i pokušaj napada na Krstića od njegovog premeštanja u zatvor Vejkfild, o čemu je on u više narata obaveštavao Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu.

Kristić je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja u izvršavanju genocida u Srebrenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.