Pregled štampe (08. 05. 2009.)

Izvor: RTS, 08.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (08. 05. 2009.)

Ekskluzivno: Haške sudije podmitio sa 2.000.000$!, „Torlak”: vakcina u septembru, Damir Dokić progutao pretnju, Čula sam za oca, ali mislim samo o pobedama, piše danas beogradska štampa

Ekskluzivno: Haške sudije podmitio sa 2.000.000$!

Jedan od zloglasnih komandanata OVK Fatmir Ljimaj, kome je u Hagu suđeno za monstruozne zločine nad Srbima u logoru „Lapušnik", kupio je oslobađajuću presudu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dva miliona dolara! Ovo pokazuju transkripti prisluškivanih telefonskih razgovora do kojih je došlo srpsko tužilaštvo za ratne zločine! Iz razgovora koje je Ljimaj vodio sa bratom Demirom vidi se čak da su američki advokati još pre početka suđenja znali šta će sve pisati u oslobađajućoj presudi!?!

Iz ovih transkripata proizilazi da je značajnu ulogu u oslobađanju „monstruma iz Lapušnika" odigrao bivši šef UNMIK-a Mihael Štajner, koji je lično urgirao za njegovo oslobađanje i čak posredovao u ugovaranju „cene presude"! Naime, američki advokati koje je predvodio Karim Kan tražili su najpre 6,5 miliona dolara da srede oslobađanje Ljimaja, ali su pristali na tri puta manju cifru posle intervencija „uticajnih političara".

Prisluškivani Ljimajevi razgovori prepričani su na više od 30 strana transkripata do kojih je Pres juče došao. Objavljujemo najkonkretnije delove ovih transkripata koji ukazuju na osnovanu sumnju da su Ljimaj i njegovi advokati potkupili haške sudije:

Ljimaja, koji je po haškoj poternici uhapšen u Sloveniji februara 2003. godine, 6. jula te godine brat Demir u telefonskom razgovoru obaveštava da američki advokati stižu u Prištinu:

Demir Ljimaj: Treba da bude ugovoren sastanak sa Štajnerom kako bi se razmotrila neka pitanja... Advokati će nastaviti da rade ako vlada usvoji odluku o osnivanju posebnog fonda za finansiranje troškova suđenja. Advokati traže 6,5 miliona dolara... Vlada neće da plati toliko...

Fatmir Ljimaj: Skuplji su moj život i Kosovo od tih 6 miliona dolara! Ima da se plati!

Četiri dana kasnije, 10. juna, Ljimaj je ponovo razgovarao sa bratom Demirom:

Demir Ljimaj: Tvoji advokati su stigli. Dok smo se vozili do hotela, razgovarali smo o mnogim temama... Tvrde da postoji između 80 i 90 odsto šanse da obore optužnicu! Znaju sve šta će da piše... Traže pare, bez para neće da rade...

Fatmir Ljimaj: Koliko traže? Šest miliona?

Demir Ljimaj: Da! Šest i po. U vladi kažu da ne mogu da odvoje toliko...

Fatmir Ljimaj: Kako ne mogu?! Ako ne mogu, ja ću sve javno da ispričam, sve ću da kažem, o svim propustima, to im ti tamo svima kaži... I ugovori sastanak advokata sa Štajnerom, on može sve to da sredi...

Sredinom juna, Demir Ljimaj obaveštava brata da su advokati pristali da „sve završe za dva miliona dolara". Osnovano se sumnja da je u međuvremenu „intervenisao Mihael Štajner". Ljimaj je tada, inače, bio jako uznemiren Bušovim saopštenjem da američki advokati ne mogu da brane optuženike iz bivše Jugoslavije.

Fatmir: Ako je tako, onda smo propali! Samo Amerikanci ovo mogu da završe...

Demir: Pričao sam sa advokatima, situacija nije tako ozbiljna, izgleda da je Bušova izjava pogrešno protumačena... Biće to u redu...

U razgovoru vođenom 27. juna, Demir Ljimaj je obavestio brata da se sastao sa Tomom Gašijem i Bajramom Krasnićijem (inače, advokatima još dvojice Albanaca koji su bili optuženi za isti zločin kao i Ljimaj), na šta mu je Ljimaj odvratio pitanjem:

Fatmir: I, je l' su ti dali bombone?

Demir: Dopada mi se njihova zamisao, ali bog zna šta će se dogoditi...

Fatmir: Uzmi ti te bombone i lepo ih pojedi! (Naravno, nije reč o pravim bombonama, već je u pitanju šifra. Pretpostavlja se da je tada došlo do primopredaje novca koji je predat advokatima i najverovatnije nekim od sudija).

Iako transkripti ovih razgovora postoje u Haškom tribunalu i iako postoji osnovana sumnja da je oslobađajuća haška presuda za Ljimaja kupljena, istraga o ovom slučaju nikada nije pokrenuta!

U Haškom tribunalu juče uopšte nisu hteli da govore o ovoj temi!

„Torlak": vakcina u septembru

Jedini domaći proizvođač vakcina Institut za virusologiju i imunologiju „Torlak" bi, ukoliko dođe do vanrednih okolnosti ili zbog hitnih potreba za pravljenje nove vakcine protiv gripa tipa A H1N1, mogao da počne proizvodnju vakcine već od septembra. Do tada bi, kako je za „Politiku" juče izjavio dr Ranko Dakić, direktor „Torlaka", u ovu kuću trebalo da stigne naručena i plaćena najnovija oprema.

- Proizvodnja vakcine protiv novog tipa gripa u svetu mogla bi najranije početi u julu, a ukoliko bi Svetska zdravstvena organizacija državama prosledila takozvani „sid", prilagođeni virus za proizvodnju vakcine protiv ovog oboljenja, „Torlak" bi sigurno „na mišiće" pokušao da u septembru i sam započne proizvodnju vakcine. Ovaj datum važio bi samo za vanrednu situaciju, jer za redovnu proceduru moramo proći kroz probnu proizvodnju i mnogo kontrola - navodi dr Dakić i dodaje da SZO računa na „Torlak": u februaru je Svetska zdravstvena organizacija ovoj kući dala 1,2 miliona dolara za pogon vakcine protiv gripa, a prati i nadzire kako se odvija rekonstrukcija ovog pogona.

Dr Dakić objašnjava da javnost mora da shvati da se gotovo ništa od stare, kaže, „praistorijske opreme iz šezdesetih godina", više ne može upotrebljavati za proizvodnju vakcine protiv gripa. Dobra vest je što je nova oprema gotovo kompletirana.

- Sada imamo ključnu opremu za proizvodnju, poput centrifuge, a do kraja maja očekujemo opremu za sterilizaciju - najavljuje dr Dakić.

Ceo svet se bavi prognozama da bi nova vakcina mogla da se napravi za tri-četiri meseca. Još ne zna ni da li bi nova vakcina bila monovalentna ili će novi soj biti tek jedna od tri komponente u sezonskoj vakcini, pa je i to razlog što dr Dakić smatra da i najveći svetski proizvođači ne mogu da počnu da prave vakcinu protiv gripa pre jula.

Damir Dokić progutao pretnju

Damiru Dokiću (50) posle jednočasovnog saslušanja u Opštinskom sudu u Rumi, istražni sudija Borislav Rakinić odredio je pritvor do 30 dana. Protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinio krivična dela ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema krivičnoj prijavi, otac teniserke Jelene Dokić je u sredu po podne pretio ambasadorki Australije u Beogradu Kler Birgin i njenom suprugu Bernardu Kevinu Ruanu. On je, navodno, u telefonskom razgovoru službenicima ambasade poručio da će "zoljom", koju inače nema, gađati automobil ambasadorke.

Prilikom hapšenja u njegovoj kući u Vrdniku, policija je pronašla sedam pušaka i pištolj, za koje ima dozvolu. Uz to otkrivene su i dve bombe M -50 PZ "kašikare", kao i 20 metaka za pištolj "smit veson", kalibra 357.

Osumnjičeni Dokić, pred sudijom Rakinićem porekao je da je pretio ambasadorki Kler Birgin i njenom mužu. Njegova namera prilikom telefonskog razgovora sa službenicima ambasade, kako je rekao prilikom saslušanja u četvrtak, bila je da ih zamoli da mu pomognu da dođe do novinara iz australijskog časopisa "San i stil" i demantuje njihovu priču o njegovom navodnom maltretiranju ćerke Jelene.

- Dokić tvrdi da Jelena nije izjavila australijskim medijima da je od oca pobegla zbog fizičkog maltretiranja, i da je to njihova slobodna interpretacija - objasnila je Bosiljka Đukić, Dokićev branilac iz Beograda. - Damir je dovoljno očajan što nije sa ćerkom, pa apelujem da prestane medijski linč i hajka koja se vodi protiv njega.

Iznoseći odbranu za drugo krivično delo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava, Dokić je u iskazu pred sudijom Rakinićem rekao da je municiju za "smit veson" i dve bombe 1995. doneo sa ratišta.

Dokić je u pratnji zatvorskih stražara iz pritvora u Sremskoj Mitrovici, gde je proveo noć, u zgradu suda ušao prilično smiren. Na njegovom licu nije se moglo "pročitati" kako se oseća u tim trenucima. Mirnim korakom je ušao u sudnicu. Gotovo sat vremena je predočavao svoju odbranu i odgovarao na pitanja. Iz sudnice je, međutim, izašao mnogo zabrinutijeg lica i sam ubrzao korak prema izlazu.

Imanje Damira Dokića u Vrdniku, koje se prostire na više od 30 hektara po obroncima Fruške gore, u četvrtak je bilo gotovo pusto. Tamo smo zatekli samo njegovu sekretaricu Biljanu Bosančić, koja je prisustvovala hapšenju i pretresu kuće, koji je trajao više od tri sata.

- Seli smo za sto da ručamo, kada je došla policija. Njih desetorica su ušla unutra, a dvojica su ostala napolju - prepričava te trenutke najbliža Dokićeva saradnica.

- Ne mogu da kažem da su bili grubi, ali me je kao čoveka zabolelo što mu nisu dozvolili da izmeri krvni pritisak i šećer, jer mu zaista nije bilo dobro. To su bolesti od kojih inače boluje.

Opisujući šta se sve dešavalo, Biljana kaže da je Damiru bilo dozvoljeno da prekontroliše pritisak i šećer tek kada je bilo očigledno da mu je jako loše i kada su mu pomodrele usne. Pritisak uopšte nije uspeo da izmeri, a količina šećera u krvi bila je oko 20.

Branilac Bosiljka Đukić, najavila je da će se žaliti na rešenje o određivanju pritvora njenom klijentu, jer smatra da je nezakonito i da je doneto samo zato što je reč o Damiru Dokiću.

Čula sam za oca, ali mislim samo o pobedama

Jelena je čula da je njen otac Damir uhapšen posle skandala u vezi pretnji ambasadoru Australije, ali ona trenutno nastupa na teniskom turniru u Bukureštu i mora da razmišlja o igri i pobedi. Tako da za sada ni ona ni ja kao njen agent ne možemo da dajemo izjave o tome. Čim bude imala nešto da kaže o hapšenju njenog oca, mi ćemo se oglasiti, rekao je za „Blic" Lorens Frankopan, agent Jelene Dokić.

U razgovoru za „Blic" Frankopan je odbio da potvrdi, ali i da demantuje, da je Jelena kontaktirala s nekim članom porodice nakon očevog hapšenja.

Jelena Dokić je danas pobedila u meču protiv francuske teniserke Karle Mraz. Kako navodi rumunski list „Evenimentul Zilei", odmah posle meča održana je konferencija za štampu, ali je njen trener Borna Bikić zabranio da se postavljaju pitanja u vezi hapšenja Damira Dokića.

- Ukoliko neko postavi pitanje koje se odnosi na Jeleninu porodicu, ona će ustati i napustiti konferenciju za štampu - rekao je Bikić.

Njena majka Ljiljana Podnar, koja živi u skromnom stanu u zapadnom delu Sidneja, izjavila je za list „Australijan" da ne želi da komentariše optužbe protiv svog bivšeg supruga.

- Ne želim da pišete o mom životu. Možete pisati o čijem god životu hoćete, ali ne o mom - kazala je ona.

Na pitanje da li je istina da je Dokić fizički zlostavljao svoju ćerku, Podnarova je odgovorila:

„To je pitanje na koje ne mogu da odgovorim."

Svi australijski, kao i vodeći sportski mediji, danas su kao jedan od glavnih naslova objavili vest o hapšenju Damira Dokića. Jelena je u intervju australijskom listu „Sport&Style" ispričala da ju je otac godinama fizički i psihički zlostavljao.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.