Pravda okružena najlepšim vilama, buticima, plažama

Izvor: Glas javnosti, 20.Avg.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda okružena najlepšim vilama, buticima, plažama

Grad Hag će uskoro ponovo da se nađe u centru pažnje svetske ali i naše javnosti zbog rasprave u Međunarodnom sudu pravde o samoproklamovanoj nezavisnosti Kosova od strane dojučerašnjih terorista iz OVK. Tako će se na ulicama, u prodavnicama i kafanama ponovo više čuti BHS jezik - kako srpski, hrvatski i bosanski nazivaju u Tribunalu. Taj grad, inače, već zovu i najvećom srpskom, hrvatskom ili bosanskom enklavom u Evropi.

Puni izlozi i pijace

U Hagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se nalazi i najveća otvorena pijaca u Evropi - Turska pijaca, na kojoj se može kupiti gotovo sve - od igle do lokomotive. Pravi užitak za ljubitelje šopinga, koji ne zaobilaze ni trgovačku zonu u centru grada, pod uslovom da su u Hag došli s punim novčanicima.

U suprotnom, mogu da uživaju u pogledu na lepo aranžirane izloge, restorane pune raznovrsne hrane i pešačenju.

Kupanje na Sheveningenu

Kako je u pritvorskoj jedinici UN sada manje pritvorenika, u gradu je i manje advokata sa prostora bivše SFRJ i članova porodica haških optuženika, ali je sve više turista s ovih balkanskih prostora koji žele da obiđu grad u kome se nalaze najpoznatiji sud i kazamat današnjice.

Sam grad Hag zahvata površinu od oko 100 kvadratnih kilometara i ima oko 474.000 stanovnika. Treći je grad po veličini u Holandiji i administrativni je centar države čija je prestonica Amsterdam.

Reporteri Glasa šetnju započinju od jednog od najlepših zdanja u centru, gde je i sedište holandske vlade. Brojni turisti ovde provedu dosta vremena razgledajući zdanje čiji pojedini delovi datiraju iz 1248. godine, kada je Viljem Drugi Holandski osnovao grad. U ovom kompleksu, okruženom lepim jezerom, nalaze se zgrade gornjeg i donjeg doma parlamenta, u blizini je kancelarija kraljice Beatris, a u Hagu su i sve ambasade.

Hag je sedište više organizacija UN. Tu su Međunarodni sud pravde, smešten u Palati mira, Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, Međunarodni krivični sud i Organizacija za suzbijanje hemijskog oružja.

Valjda zbog toga, Hag je i najskuplji holandski grad, koji se diči i najlepšom plažom na Atlantskom okeanu - Sheveningenom. Vikendom je puna ljudi kojima ne predstavlja problem da se sunčaju i kupaju na temperaturi od samo 17 stepeni.

Opasani zidom od 3,70 metara

Upravo u ovoj elitnoj četvrti Haga smešten je i državni holandski zatvor koji je jedno krilo ustupio Ujedinjenim nacijama, kako bi tu bili smešteni optuženi za ratne zločine na prostorima bivše SFRJ dok traje suđenje i čekaju presudu.

Ulice Sheveningena krase prelepe vile i puno zelenila, a bogati Holanđani izgleda ne haju što se u njihovoj blizini nalazi zatvor. Okolina zatvora, opasanog zidom visokim 3,70 metara kojim dominira kula nalik srednjovekovnim, zaista deluje lepo. I ništa ne upućuje na to da je tu zatvor, osim nekoliko policijskih motora i zastava na kojoj piše „Justicija“.

Zatvor je smešten u prelepom ambijentu punom zelenila, cveća, prekrasnih vila. Tišinu remete jedino cvrkut ptica i topot konja koji s jahačima protrče u galopu. I graja dece koja se igraju u dvorištu dečjeg obdaništa, oslonjenog na sam zatvorski zid.

Lepote ovog letovališta i lečilišta poznate su bile još u pretprošlom veku, kada je izgrađen i čuveni Kur-haus, jedna od najlepših zgrada na obali Atlantika. Ispred je promenada, a niže peskovita plaža i beskrajni okean.

Na samom šetalištu je puno manjih lokala, uglavnom italijanskih, meksičkih, japanskih u kojima se često čuje i srpski.

- Ko ih je terao da nam ovde dovode vođe. Pa, gde oni, tu i mi - kaže Bosanac koji je u Hagu već sedam godina.

Pozorišta, cirkusi, saluni, kazina...

Ali, dok zatvorenicima već u osam uveče zaključavaju vrata soba iza kojih ne dopiru nikakvi zvuci, Bosanac se sprema za izlazak „u život“. Da ima para, skoknuo bi do obližnjeg kazina. Ovako, može da bira između pozorišta, bioskopa, cirkusa, velikog akvarijuma, šetnje promenadom i sačeka da, posle deset ode u „Ludi pijano“ da, uz živu muziku i atmosferu sličnu salunima na Divljem zapadu, dočeka zoru.

Preko dana, osim odmora na obali, u luci ili šetnje gradskim parkovima, Hag posetiocima nudi i obilaske nekoliko muzeja, među kojima najviše pažnje privlači Madurodam, ili Holandija u malom, gde se nalaze minijature najznačajnijih građevina u ovoj zemlji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.