Pozitivno o hapšenju Župljanina

Izvor: B92, 11.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivno o hapšenju Župljanina

Beograd, Vašington, Brisel -- Haško tužilaštvo pozdravilo je hapšenje Stojana Župljanina, a tu akciju kao važnu i veoma pozitivnu ocenila je i Evropska unija.

"Hapšenje Stojana Župljanina je važan korak ka punoj saradnji Srbije sa Haškim sudom, što je ključno za trajno pomirenje na Balkanu", rekao je evropski komesar za proširenje Oli Ren. Haški tribunal se nada da će i preostali begunci biti uhapšeni, a i predstavnik EU Havijer Solana ocenjuje da je to veoma pozitivna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vest. Stejt dipartment, takođe, ocenio hapšenje kao "pozitivan korak",

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu, na pitanje da li bi to moglo da utiče na pozitivnu ocenu Saveta ministara EU o punoj saradnji Srbije s Haškim tribunalom, da to "nije na njemu da kaže", već na glavnom haškom tužiocu Seržu Bramercu.

"Glavni tužilac treba da pruži prvo reagovanje, ali u svakom slučaju, to je vrlo pozitivna" vest, rekao je on. "Hapšenje optuženih i njihovo suđenje je dobro za sve. To je jedan vid saradnje na koju se Srbija obavezala, tako da je ovo dobra vest", izjavio je Solana novinarima.

Takav stav iznela je i portparolka glavnog haškog tužioca Olga Kavran. Ona se nada da će i preostali begunci biti uhvaćeni. "Tužilaštvo pozdravlja hapšenje Župljanina i činjenicu da se posle ovoga broj begunaca sa četiri spušta na tri lica", rekla je Kavranova za B92.

On je rekla da još ne zna kada će Župljanin biti prebačen u Hag, ali da očekuje da to bude uskoro.

Kavranova je, istovremeno, ocenila da to što je Župljanin uhapšen u okolini Beograda ujedno pokazuje da je on bio dostupan vlastima Srbije, kao što je to, kako je istakla, nedavno ukazao i glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc.

Haški tribunal traga još za bivšim političkim i vojnim liderima Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj - Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Goranom Hadžićem, kao i za Župljaninom, a puna saradnja sa tim sudom uslov je za dalje evropske integracije Srbije.

Stejt dipartment: Pozitivan korak

Američki Stejt department pozdravio je hapšenje Stojana Župljanina, navodeći da je to još jedan pozitivan korak u naporima da se odgovorni za ratne zločine privedu pravdi.

Ambasada: Priznanje vlastima

Predstavnici Američke ambasade u Beogradu odali su priznanje vlastima u Srbiji na uspešnom hapšenju Stojana Župljanina. Ovakva vrsta saradnje sa sudom u Hagu ukazuje na rešenost Srbije da ispuni međunarodne obaveze i sigurno će srpskom narodu pomoći u daljem napretku ka evropskim integracijama, navedeno je u kratkom saopštenju dostavljenom Tanjugu.

"Pozdravljamo hapšenje haškog begunca Stojana Župljanina od strane srpskih vlasti. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Župljanina za mučenje, ubistva i druge zločine počinjene u BiH 1992. godine. Njegovo hapšenje je još jedan pozitivan korak u nastojanjima da se odgovorni za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije privedu pravdi", naveo je jedan od portparola Stejt departmenta, Gonzalo Galjegos, preneo je Glas Amerike.

"Nadamo se da će uslediti i hapšenja i izručenje preostalih haških begunaca, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, i pozivamo vlasti u regionu da ih privedu pravdi", zaključio je portparol Stejt dipartmenta.

Pakova: Samo hvatanje zločinaca pomaže Srbiji

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za istočnu Evropu Doris Pak pozdravila je hapšenje Župljanina i napomenula da samo saradnja sa Haškim tribunalom pomaže Srbiji da se nađe na putu ka Evropskoj uniji.

"Zaista me raduje da je Srbiji pošlo za rukom da uhapsi Stojana Župljanina. To znači da snage u Srbiji znaju da samo saradnja s Haškim tribunalom i hvatanje ratnih zločinaca, koji su zaista počinili grozne stvari u toku rata, pomaže Srbiji da se nađe na putu ka EU", rekla je Pakova u izjavi za radio Dojče vele.

Ona je naglasila da do pomirenja u regionu, koje je zaista neophodno, može da dođe tek kada pravi krivci budu izvedeni pred lice pravde. Pakova je pohvalila rad srpske policije. "Srpska policija je dobro obavila svoj posao. Svaka joj čast", preneo je njene reči nemački radio.

A poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da hapšenje obnavlja poverenje u efikasnost srpskih državnih institucija.

"Današnje hapšenje omogućava građanima Srbije i Evropskoj uniji da obnove poverenje u rad i efikasnost državnih institucija Srbije. Hapšenje Župljanina pokazuje da je Srbija sposobna da locira i uhapsi osumnjičene za ratne zločine i deluje ohrabrujuće da Srbija može i da će uskoro izručiti preostala tri begunca", ocenio je Kacin.

Kako je saopšteno iz kancelarije Kacina, on je naglasio da će samo potpuna i stalna saradnja sa Haškim tribunalom ubediti države članice EU da ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Dobra vest za Srbiju i RS

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je kao "pozitivno" današnje hapšenje Stojana Župljanina i podsetio da Vlada RS podržava hapšenje ili dobrovoljnu predaju haških optuženika.

On je, takođe, podsetio da je Banjaluka pozvala sve haške optuženike da se predaju, kako bi bila okončana ta međunarodna obaveza.

"U pogledu tog jasnog stava vlade, smatram da je apsolutno pozitivno to što se desilo i da je time jedan od problema rešen, a energiju valja usmeriti i na druga pitanja", rekao je Dodik.

Silajdžić: Srbija da poštuje presude

Predsedavajući Predsedništvu BiH Haris Silajdžić ocenio je hapšenje Župljanina kao "korak u pravom smeru".

Silajdžić je u saopštenju naveo da Srbija mora poštovati presudu Međunarodnog suda pravde koja "nalaže hapšenje svih osoba koje su učestvovale u genocidu u BiH, a prvenstveno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su, prema poslednjem izveštaju haškog tužilaštva, dostupni vlastima Srbije".

Glavni i odgovorni urednik banjalučkih Nezavisnih novina Željko Kopanja izjavio je za B92 da hapšenje Stojana Župljanina predstavlja očekivanu vest, s obzirom na pokušaj hapšenja u Nišu od pre dva meseca, kada je Župljanin uspeo da pobegne. Kopanja je dodao da je "to dobra vest za Srbiju i Republiku Srpsku".

A vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je da je hapšenje Župljanina pokazalo da se Srbija "uozbiljila" i da država funkcioniše bez obzira na to ko je premijer ili ministar unutrašnjih poslova.

"Hapšenjem Župljanina poslate su dve dobre poruke - da postoji politička volja i da Srbija želi da sarađuje sa Haškim tribunalom, a da su ostala hapšenja tehnička stvar, kao i da državni organi funkcionišu bez obzira na političku situaciju u Srbiji", rekao je Dragišić agenciji Beta.

Dragišić je rekao da je hapšenje Župljanina "bilo jedno od težih hapšenja" jer je to čovek o kojem se nije mnogo znalo.

"Uhapšen je u trenutku kada je Srbiji, naročito iz Holandije, prećeno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ratifikovan zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Dragišić.

I visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je "dugo očekivano hapšenje Stojana Župljanina".

Lajčak je saopštio da su visoki predstavnici u BiH, međunarodna zajednica i domaći partneri, radili na "ometanju mreža podrške" haškim beguncima, što je "pomoglo stvaranju uslova koji su doveli do hapšenja ili predaje brojnih osoba optuženih za ratne zločine".

Dejvis: Saradnju privesti kraju

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis čestitao je vlastima u Srbiji na hapšenju haškog begunca Stojana Župljanina i ohrabrio ih da tako nastave, kako bi se i preostali haški optuženici našli pred licem pravde.

"Nadam se da se dugotrajna saga saradnje Beograda sa Haškim tribunalom približava kraju", izjavio je Dejvis.

Teri Dejvis u izjavi podseća da je puna saradnja sa Haškim tribunalom međunarodna obaveza i moralni dug žrtvama.

Srbija mora učiniti sve što je u njenoj moći da se uhapse preostala tri haška optuženika, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Goran Hadžić, rekao je Dejvis.

"Ako su ovi ljudi prave patriote, oni neće hteti da budu uhapšeni. Oni će dobrovoljno otići u Hag i odgovoriti na optužbe protiv njih. Čega se plaše?", navodi Teri Dejvis u izjavi.

OEBS pozdravila hapšenje Župljanina

Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad pozdravio je hapšenje Župljanina i pozvao vlasti u Srbiji da nastave saradnju sa Tribunalom

u Hagu.

"To je veoma ohrabrujuće. Misija OEBS poziva vlasti Srbije da nastave sa intenzivnom saradnjom sa Haškim tribunalom sve dok i poslednji od haških optuženika ne izađe pred lice pravde", kazao je Urstad, prenosi kancelarija OEBS-a u Srbiji.

"Bez direktnog uticaja na stranke"

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da će hapšenje Župljanina uticati pre svega na spoljnopolitički položaj Srbije.

Vuk Stanković je agenciji Beta rekao da će EU svakako pozdraviti hapšenje Župljanina i dati veću podršku proevropskim, reformskim snagama.

On je kazao da hapšenje neće direktno uticati na pregovore o formiranju vlade Srbije jer je, kako je naveo, saradnja sa Hagom obaveza države, a pregovori o vladi stvar stranaka.

Stanković je ocenio da stranke koje "ne vide Hag kao prioritet u srpskoj politici, neće moći da naročito profitiraju od svoje kritike jer Hag ostaje kao preuzeta obaveza države".

Prema njegovoj oceni, SPS će prihvatiti neminovnost saradnje sa Hagom, posebno što se SPS poslednjih dana sve više usmerava ka razgovorima sa Demokratskom strankom.

Reakcija DS-a, G17 LDP-a

Prve reakcije na hapšenje haškog optuženika Stojana Župljnina B92 je dobio od ministarke za dijasporu Milice Čubrilo, koja je rekla da je Srbija time dokazala da je spremna za punu saradnju sa sudom u Hagu.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da je hapšenje Župljanina dokaz da Srbija u punoj meri sarađuje sa Haškim tribunalom. Jelena Trivan se nada da će to hapšenje otkloniti prepreke na putu evropskih integracija Srbije.

Prema njenim rečima, Srbija ovim pokazuje da poštuje međunarodno pravo, ali i insistira da se ono poštuje i kada je reč o njenim legitimnim državnim interesima.

"Očekujem da će Srbija ispuniti sve svoje međunarodne obaveze i do kraja godine postati kandidat za članstvo u EU", kazala je Jelena Trivan.

Član Predsedništva G17 plus Željko Ivanji izjavio je da je Srbija, hapšenjem Župljanina, dokazala da sarađuje sa Haškim tribunalom i pokazala spremnost nastavka saradnje do hapšenje preostale trojice haških begunaca.

"Hapšenje Župljanina predstavlja jako dobru vest za državu, imajući u vidu da na taj način dosledno nastavljamo saradnju sa Haškim tribunalom. Ta saradnja je neophodna iz razloga što se radi o osobama koje su optužene za najteže ratne zločine", istakao je Ivanji u izjavi Tanjugu.

Liberalno-demokratska partija pozdravila je hapšenje Župljanina, koje vidi kao dokaz da je "tačno ono što odavno tvrdi i zbog čega Srbija stalno dobija negativnu ocenu za saradnju sa Hagom - a to je da su haški begunci pod stalnom kontrolom vlasti".

U LDP-u, "bez obzira na moguću pozadinu ovog hapšenja u trenutku kada se vode pregovori o formiranju vlade kojom će završiti vlast Vojislava Koštunice", očekuju da "buduća vlada DS-SPS" brzo okonča saradnju sa Hagom.

"Za hapšenje i izručenje preostala tri haška begunca ta vlada imaće jasnu podršku" LDP-a, poručili su iz te stranke, uz napomenu da će se "samo uz završetak ovog posla" početi primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

NS: Dodvoravanje DS-a Zapadu

S druge strane, negativnije ocene hapšenja Župljanina iznele su Nova Srbija i radikali.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je danas da je "simptomatično" hapšenje Stojana Župljanina u trenutku kada se vode pregovori o formiranju vlade.

Ona je navela da je "više nego jasno da je to hapšenje uslovljeno spoljašnjim i unutrašnjim pritiscima". Filipovska je u izjavi Tanjugu navela da hapšenje Župljanina "ima veze sa dodvoravanjem Demokratske stranke zapadnim mentorima".

Ona je rekla da je hapšenje Župljanina dokaz da Srbija poštuje međunarodne obaveze i pokazuje Evropskoj uniji i delu međunarodne zajednice kako se poštuje međunarodno pravo.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da se još nastavlja "ispisivanje crnih stranica istorije Srbije i daljeg ponižavanja od strane onih koji su 5. oktobra došli na vlast".

"Posebno je problematično što se Župljanin hapsi u ovom momentu kad praktično vlada ne funkcioniše" izjavio je Todorović Tanjugu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragišić: Hapšenje Župljanina pokazalo da se Srbija uozbiljila

Izvor: Blic, 11.Jun.2008

Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je danas da je hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina pokazalo da se Srbija "uozbiljila", i da država funkcioniše bez obzira na to ko je premijer ili ministar unutrašnjih poslova.

Nastavak na Blic...

EU i SAD: Bravo za hapšenje!

Izvor: Mondo, 11.Jun.2008

U reagovanjima posle hapšenja Stojana Župljanina, predstavnici EU i SAD ocenili su da je u pitanju dobra vest koja će pomoći Srbiji na putu ka EU. Srpski zvaničnici i analitičari ocenjuju da je u pitanju dobar dokaz da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom. Stranke u Srbiji i RS različito o hapšenju:...

Nastavak na Mondo...

Analitičar: Hapšenje utiče na položaj Srbije

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008

BEOGRAD, 11. juna 2008. (Beta) - Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da će hapšenje haškog optuženika Stojana Župljanina uticati pre svega na spoljnopolitički položaj Srbije. Vuk Stanković je agenciji Beta rekao da će EU svakako pozdraviti hapšenje Župljanina i dati veću podršku...

Nastavak na Kurir...

Olli Rehn pozdravio Župljaninovo hapšenje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2008

Evropski povjerenik  za proširenje  Olli Rehn  pozdravio je hapšenje Stojana Župljanina. " To je važan korak ka ostvarenju pune suradnje Srbije  sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, &scar ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Župljaninova obitelj bez komentara o hapšenju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2008

Obitelj haškog optuženika Stojana Župljanina nije danas željela komentirati njegovo hapšenje i zamolila je  novinare koji su se okupili ispred njegove porodične kuće u Banjaluci da se udalje. Jedan od Župljaninovih sinova rekao je ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

DEJVIS: KRAJ SAGE?

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008

STRAZBUR, 11. jun 2008. (FoNet) - Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis čestitao je danas vlastima u Srbiji na hapšenju haškog begunca Stojana Župljanina i ohrabrio ih da tako nastave kako bi se i preostali haški optuženici našli pred licem pravde. "Nadam se da se dugotrajna saga saradnje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.