Potvrđen zločinački poduhvat Hrvatske, Praljak popio otrov i preminuo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2017, 04:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđen zločinački poduhvat Hrvatske, Praljak popio otrov i preminuo

Haški tribunal potvrdio je danas kazne svoj šestorici optuženih visokih funkcionera takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) u slučaju Prilić i pravosnažno ih osudio na ukupno 111 godina zatvora, zbog udruženog zločinačkog poduhvata, sa tadašnjim hrvatskim državnim vrhom na čelu.  Bivši načelnik Glavnog ŠTABA HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Hagu, piše agencija HINA pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se izvor blizak preminulom. Praljak je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, piše HINA. 

Žalbeno veće Haškog tribunala portvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora bivšem predsedniku vlade "Herceg Bosne" Jadranku Prliću, dok je Brunu Stojiću, Milivoju Petoviću i Slobodanu Praljku potvrdilo kazne od po 20 godina zatvora.

Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora, Berislavu Pušiću od  10 godina.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, prezirem vašu presudu", rekao je Praljak, a potom je popio otrov iz male bočice, zbog čega je čitanje presude bilo prekinuto na dva i po sata.

Predsednik Žalbenog veća sudija Karmel Agijus koji je ujedno i predsednik Tribunala, rekao je u nastavku čitanja presude da "pravo na javno objavljivanje presude prisiljava na nastavak ročišta".

Objašnjavajući razlog prebacivanja zasedanja u sudnicu 3 iz sudnice 1, Agijus je rekao da je "sudnica 1 sada mesto zločina i da holandske vlasti u njoj sprovode istragu zbog onoga što se jutros dogodilo.

Što se tiče generala Praljka, Ađijus je konstatovao da on "nije prisutan".

Najbitniji aspekt ove presude je da je žalbeno veće tribunala potvrdilo navode prvostepene presude kojom je utvrđeno da je državni vrh Hrvatske na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženem zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih u slučaju "Prlić" i potvrdilo zaključak raspravnog veća da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su visoki zvaničnici Hrvatske - predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko i general Janko Bobeko bili učesnici udruženog zločinackog poduhvata sa ciljem eliminacije bosanskih mislimana na tom području.

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključku prvostepene presude, koja je danas potvrđena, bio je uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo spajanje sa Hrvatskom, kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BIH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH tesno povezana s Hrvatskom.

Tokom čitanja presude sudija Ađijus je naveo da su sva šestorica optuženih su u svojim žalbama dovela u pitanje zaključak raspravnog veća da je udruženi zločinački poduhvat uspostavio Franjo Tuđman i druge političke volje sa ciljem uspostavljanjem entiteta skladno starim granicama Hrvatske.

"Žalbeno veće utvrđuje da nisu pokazali da je raspravo veće na pogrešan način protumačilo dokazne predmete ili da je na bilo koji način pogrešilo u donošenju zaključka", rekao je sudija Ađijus.

Takođe je naveo da je veće preinačilo prvostepenu presudu i oslobodilo optužene optužbi za zločine nad civilima u Mostaru.

Predsedavajući žalbenog veća rekao je da je žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva, bosanskih muslimana.

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Pokara smatra da je Stari most bio legitimna vojna meta u trenutku napada i njegovo uništenje je dalo jasnu vojnu prednost za HVO.

Ađijus je na početku izricanja odluke rekao da danas saopštava samo sažetak presude, ključne momente i zaključke veća, dok će celu drugostepenu presudu strane u postupku dobiti naknadno.

Pored Ađijusa članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

Haški sud potvrdio zločinački poduhvat

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

Tužilaštvo traži od žalbenog veća da optuženima izrekne duplo više kazne.

Haški sud je do sada potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u slučaju "Prlić" s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Odbijen je i navod da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gde su se vodile borbe.

Kršenje ženevske konvencije može se primeniti na celom području Bosne i Hercegovine, rekao je Ađijus.

U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata navedeni su bšvši predsednik Franjo Tuđman, tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bišši načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko.

Pojedinačna krivica i kazne biće pročitane na kraju izricanja presude, koje se očekuje da će trajati nekoliko sati.

Pored predsednika žalbenog veća sudije Karmela Ađijusa, članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

Za mostarske Hrvate haška presuda nepravedna i začuđujuća

Presuda "hercegbošnjačkoj šestorci" u inače podeljenom, gradu Mostaru je dočekana kao začuđujuća i nepravedna, a za Bošnjake delimično pravedna.

Petar Zelenika, prvi zapovednik obrane Mostara, ocenio je da je ovo za njega "montirana politička presuda".

Miljenko Lugonja, bivši zapovednik i osnivač ratne bolnice u Mostaru je takvu presudu ocenio "političkom glupošću".

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider HDZ BiH, Dragan Čović, je u utorak  u razgovoru za Dnevnik Nove TV poručio da će se presuda, kakva god bila, dočekati dostojanstveno.

Mostar je, inače, duboko podeljeni grad i u skladu s tim su podeljena i očekivanja o pravosnažne presude tribunala u Hagu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"S TUĐMANOM PRAVILI VELIKU HRVATSKU" Ove Hrvate danas u Hagu očekuje KONAČNA PRESUDA za zločine nad Muslimanima

Izvor: Blic, 29.Nov.2017

Haški tribunal će danas izreći konačnu presudu šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne, koji su nepravosnažno, prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat počinjen u periodu od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni...Međunarodni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.