Izvor: B92, 14.Jul.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija RS nije činila zločine"

Hag -- Optuženi Radovan Karadžić i svedok Momčilo Mandić složili su da policija Republike Srpske 1992. nije činila zločine nad nesrpskim stanovništvom.

U nastavku unakrsnog ispitivanja bivši predsednik RS upitao je Mandića "da li se policija nemarno odnosila prema zločinima, ili je činila zločine na organizovan način".

"1992. policija nije na organizovan način činila krivična dela. Ili su ratovali ili su održavali javni red", rekao je Mandić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tadašnji ministar pravde RS, uz opasku da je bilo pojedinaca koji su to radili.

Mandić je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio i da je policija nastojala da radi "zakonito". Naglasio je da je Vlada RS "formirala komisiju koja je širom RS upućivala krizne štabove da zatvaraju nelegalne logore i zatvore, zato što je bilo utvrđeno da su tamo bili i civili koji nisu učestvovali u borbama".

Predočavajući dokumente, Karadžić je tvrdio da je u RS "osuđeno na stotine Srba koji su počinili zločine nad Muslimanima" i pitao svedoka zna li za neku presudu kojom su Muslimani osudili svoje zločince.

"Da smo mi ranije krenuli s takvim presudama, sprečili bismo naredne zločine. Ne mogu da se setim nijedne presude koju su izrekli Muslimani", uzvratio je Mandić.

Karadžić se u sudnici pozivao na naređenja o poštovanju međunarodnog prava i sprovođenju istraga i kažnjavanju zločina, koja je dao kao predsednik RS.

Svedok je potvrdio sadržaj tih dokumenata.

Karadžić je tvrdio da u RS "do kraja rata" nije bilo nijednog "etnički čistog mesta", a Mandić je i to potvrdio.

"Jeste bilo i preseljenja stanovništva, ali rasvetlićemo i to", rekao je optuženi.

Unakrsno ispitivanje Mandića, Karadžić će nastaviti sutra ujutro.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KARADŽIĆ I MANDIĆ: POLICIJA RS NIJE ČINILA ZLOČINE

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010

HAG - Bivši predsednik RS Radovan Karadžić i svedok Momčilo Mandić složili su se danas pred Tribunalom u Hagu da policija Republike Srpske 1992. nije činila zločine nad nesrpskim stanovništvom...U nastavku unakrsnog ispitivanja, bivši predsednik Republike Srpske, optužen za genocid i etničko...

Nastavak na Kurir...

Zarobljenici iz Omarske oslobođeni u Trnopolju

Izvor: Danas, 15.Jul.2010, 19:38

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić opovrgavao je juče pred Tribunalom u Hagu optužbu da su snage pod njegovom kontrolom 1992. držale hiljade Muslimana pod neljudskim uslovima u logorima kod Prijedora. Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka Momčila Mandića, Karadžić je, citirajući...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.