Počelo izricanje presude: Haradinaj oslobođen

Izvor: Blic, 29.Nov.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo izricanje presude: Haradinaj oslobođen

Dobro došli na blog uživo. Haški tribunal danas će izreći novu prvostepenu presudu nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Ljahiju Brahimaju, protiv kojih je, na ponovljenom suđenju, postupak vođen zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine. Izricanje presude počinje u 9 časova.

09:37 - Sud: Brahimaj nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriv ni po jednoj tački optužnice. veće nalaže da se oslobodite iz pritvorske jedinice

09:36 - Sud: Haradinaj oslobođen

09:32 - Sud: Tužilaštvo nije iznelo dokaze da je Haradinaj znao za krivična dela koja su počinjena u Jabalinici

Dokazi ukazuju da je Ramuš Haradinaj otišao u Jabalanicu da priča pripadnicima OVK o puštanju Skendera Kučija na slobodu.

Nije dokzanao da je Idriz Balaj bio upoznat sa događajima u Jabalnici.

09:31 - Sud: Nije dokazan udruženi zločinački poduhvat

Optužnica za udruženi zločinački poduhvat: Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovala u njima. Veće smatra da su informacije tužilaštva neodređene. Veću su predočeni razni spiskovi sa imenima ljudi "koji su bili na crnoj listi OVK", odnosno onih koji nisu lojalni OVK ili su navodno radili za srpske vlasti. Postoji samo jedan takav spisak, koji je pisan rukom. Svrha tog spiska nije utvrđena. Dokazi ne potkrepljuju tvrdnje tužilaštva o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata.

Dokazano: Premlaćivanje Miroslava i Dragoslava Stojanovića, Novaka Stijovića, Staniše Radoševića u Glođanima, kao i albanskog prevodioca u Glođanima, koga je pretukao Idriz Balaj.

Veće utvrdilo da ovo ne dokazuje postojanje obrazca o zlostavljanju civila, jer se "jedan pripadnik OVK posle izvinio."

09:20 - Sud: Veće se nije uverilo da je dokazano mučenje Nasera Likija u Jabalanici.

09:14 - Sud: Mučenje Albanca Skendera Kučija i Pala Krasnićija su dokazani

Mučenje i prebijanje trojice Albanca u kompleksu OVK u Jabalnici. Citat izjave svedoka: "Nikada nisam video nikoga u gorem stanju, viđao sma mrtve ljude, ali nikada nisam video ljude dovede u takvo stanje".

Za vreme batinjanja Krasnićija su optuživali da je špijun. Kuči je preminuo od ozleda koje su mu nanete u Jabalanici. Navodi o njegovom ubistvu su dokazani. Veće nije moglo da zaključi da je dokazano i ubistvo Krasnićija.

09:13 - Sud: Navodi o mučenju trojice Crnogoroca nisu dokazani.

09:02 - Počelo izricanje presude u Haškom sudu

08:43 - Ubistva svedoka: Senka nad postupkom

Suđenje Haradinaju od samog početka potresaju informacije o ubistvima svedoka. Tako je prošle godine srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sačinilo je dokument sa imenima svedoka ubijenih u procesu protiv bivših komandanata OVK i okolnostima pod kojima su likvidirani.

Iako haško tužilaštvo tvrdi da svedoci u toku suđenja Haradinaju nisu ubijani, beogradski mediji objavili su dokument Tužilaštva u kojem su navedena imena ubijenih svedoka.

Dokumentacija Tužilaštva svedoči da se likvidacija prvog potencijalnog svedoka iz redova bivše OVK dogodila 23. juna 1999. godine, kada je u Dečanima nestao Suad Ksoraj, glavni operater satelitskih veza OVK za vreme rata na Kosovu.

Njegovo ugljenisano telo pronađeno je 1. avgusta iste godine u šumi nedaleko od Dečana, a pokraj leša pronađena je poruka "Ubili ga Srbi". Porodica Suada Ksoraja prijavila je KFOR-u i UNMIK-u nestanak, sumnjičeći Haradinaja za njegovu otmicu i ubistvo.

08:39 - Iščekivanje novih vesti iz Haga

Posle odluke Apelacionog veća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale

Anta Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, u javnosti se spekulisalo i mogućoj oslobađajućoj presudi za Haradinaja.

08:35 - Vekarić: Zloslutni nagoveštaji

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić juče je izjavio da iz Haga

sitžu zloslutni nagoveštaji nečega što bi se moglo desiti u Tribunalu.

08:25 - U Prištini spremaju svečani doček

Pred današnje izricanje presude bivšim komandantima OVK, kosovski Albanci već spremaju svečani doček i najavljuju novi politički angažman haškog optuženika, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobadjanje moglo da ugrozi politički dijalog koji se vodi u Briselu.

Друг Члан Četvrtak, 29. 11. 2012. 08:24

Овако глупа дилема може да настане само као резултат "хашке правде", досадашње и и будуће. Шибицарска правда.

08:19 - Tužilaštvo zatražilo kaznu od najmanje 20 godina

Haško tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobadjajuće presude.

08:11 - Vukčević: Ozbiljan problem sa svedocima

U prvostepenoj presudi protiv Ramuša Haradinaja konstatuje se da postoji ozbiljan problem sa svedocima. Ne smemo zanemariti da su svedoci ključni za svaki sudski postupak, jer bez svedoka nema ni slučaja - kratko je za “Blic” juče rekao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Povezane vesti: Vukčević: Ozbiljan problem sa svedocima Nova provokacija: Haradinaj postaje premijer Kosova ako ga Hag oslobodi Kosova Sot: Haradinaj ulazi u vladu Presuda Šešelju za nepoštovanje suda 28. juna Tužilac: "Mladić govori kako je u Sarajevu ubijao ljude iz snajpera, kao da je to sport"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj oslobođen

Izvor: RTS, 29.Nov.2012

Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja optuženog za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine...09.38 - Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo Ramuša Haradinaja. ..09.33 - Sudsko veće: Ramuš Haradinaj nije kriv za udruženi zločinački poduhvat....

Nastavak na RTS...

PRESUDA HARADINAJU: Zatvorsko odelo ili svečani doček na Kosovu

Izvor: medio.rs, 29.Nov.2012

U Hagu je počelo izricanje presude bivšem komandantu OVK. Zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u Jablanici 1998. zatražena je kazna zatvora od 20 godina

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.