Pavković uložio žalbu na presudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2009, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavković uložio žalbu na presudu

HAG - Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, uložio je Haškom sudu žalbu na presudu sudskog veća Tribunala od 26. februara ove godine, kojom je osuđen na 22 godine zatvora, zatraživši oslobađajuću presudu.

Pavković je naveo da je sudsko veće pogrešno utvrdilo određene činjenice koje su uticale na presudu. On se žalio i na način na koji je postupak protiv njega vođen u Tribunalu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je, kako je istakao, rezultiralo proceduralnim nepravilnostima tokom suđenja, na njegovu štetu.

General Pavković smatra da iz navedenih razloga žalbeno veće treba da povuče presudu sudskog veća i proglasi ga nevinim, ili da mu, alternativno, smanji izrečenu kaznu.

Obrazloženje

Pavković je istakao da je sudsko veće, izricanjem kazne, prekršilo principe koji važe za udruženi zločinački poduhvat, koje je poštovalo u nekim ranijim slučajevima.

Sudsko veće je pogrešilo, povezavši nameru Pavkovića da učestvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu sa njegovim bliskim odnosom da Slobodanom Miloševićem, 1998. i 1999. godine.

Nijedan dokaz ne podržava zaključak Sudskog veća da je postojao opšti plan kojim bi tadašnja SRJ i srpske vlasti obezbedile stalnu kontrolu nad Kosovom, putem zločina i prisilnih iseljavanja, naveo je Pavković u žalbi.

Pavković je istakao da je veće pogrešilo u zaključku da je on podržavao naoružavanje nealbanske populacije na Kosovu.

Kao još jednu grešku sudskog veća, on je naveo i zaključak da je imao nameru da nasilno iseli albansko stanovništvo sa Kosova i da je takvu nameru podelio sa ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata.

Na osnovi navedenih grešaka sudskog veća, Pavković je zaključio da je kazna koja mu je izrečena nepravedna i prestroga.

Osuđen na 22 godine zatvora

Sudsko veće Tribunala je u zajedničkom postupku protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića i generala Pavkovića, Sretena Lukića, Dragoljuba Ojdanića i Vladimira Lazaravića, 26. februara 2009. donelo presudu kojom je Milutinović oslobođen, dok su Šainović, Pavković i Lukić osuđeni na po 22 godine zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Ojdanić i nekadašnji komandant Prištinskog korpusa Lazarević su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ova presuda bila je prva koju je Haški sud izrekao za zločine koje su, prema optužnici, počinile srpske oružane snage protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Tužilaštvo je osuđene teretilo "za kampanju terora i nasilja usmerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba na Kosovu tokom 1999. godine".

Krivična dela za koja se terećeni su, između ostalih, deportacije i prisilno premeštanje nekoliko stotina hiljada ljudi, kao i ubistva i progon hiljada kosovskih Albanaca.

Prema optužnici, oni su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj i promenu etničke ravnoteže na Kosovu, da bi se obezbedila kontinuirana srpska kontrola u pokrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pavković uložio žalbu na presudu

Izvor: RTS, 31.Avg.2009

Nakadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković najavio proširenje žalbe na presudu Haškog tribunala kojom je osuđen na 22 godine zatvora. ..Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, najavio je Haškom sudu proširenje žalbe na presudu sudskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.