Parastos žrtvama i protestna šetnja ulicama Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos žrtvama i protestna šetnja ulicama Beograda

BEOGRAD -

Parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina i protesna šetnja ulicama Beograda održani su danas povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču sa porukom da je ta presuda sramna i uz inicijativu da parlament usvoji rezloluciju o poštovanju prava izbeglih i prognanih.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud koji "prikriva zločine nad Srbima". Patrijarh je u Sabornoj crkvi takođe poručio da Srbija ne treba da ide u Evropu "po svaku cenu", a da može da "očekuje pomoć slovenske braće".

"Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima, a nevine žrtve krivcima", rekao je Irinej.

"Haški sud prikriva zločine nad Srbima"

Prema rečima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu, potvrdio da "nije utemeljen na pravnim normama, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena" i objavio "moralni i pravni bankrot".

Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primeniti srpska poslovica "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 prognanih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih, "kao da su Srbi to sami činili".

"Očigledno je da Haški sud prikriva zločine nad Srbima", dodao je patrijarh.

On je poručio da posle presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haški sud teško može da zadrži naziv časnog suda, a da njegovu nepristrasnost osporavaju ne samo Srbija i SPC, već i neke od moćnih zemalja sveta, pa i "neki od poštenih Hrvata".

Patrijarh je i ovoga puta pozvao na jedinstvo i naveo da je "naša snaga kao malog naroda u slozi i jedinstvu" i da "podele neće dobro doneti".

"Izabrati naš srpski i slovenski put"

On je takođe istakao da Srbija sebe smatra delom Evrope i da je uvek bila deo Evrope, ali da kada bira put "mora se opredeliti i izabrati naš srpski i slovenski put".

Patrijarh je podsetio na reči svetog Save, koji je davno rekao da je Srbija između Evrope, istoka i zapada, i da pripada i jednima i drugima.

Poštujemo Evropu, divimo se svemu što je dala, želimo da i dalje budemo sa Evropom, ali ne po cenu da se odričemo naše tradicije, poručio je Irinej i dodao da ako treba da je se odreknemo "hvala na pozivu".

"Ali zato se okrećemo braći, svojoj slovenskoj braći i od njih očekujemo pomoć koju smo uvek dobijali", naveo je patrijarh i istakao da je poruka crkve da "u Evropu ne treba ići po svaku cenu".

Parastosu su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, kao i ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija i brojni građani koji su ispunili ulice ispred i oko Saborne crkve.

Dačić: Kosovo je oteto od Srbije, a meni ne treba niko da govori šta su naši interesi

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da uđe u EU samo ako zadrži Kosovo, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je izjavio da sigurno niko neće prodati Kosovo, ali da je Kosovo oteto od Srbije i da je sada "treba da sačuvamo ono što možemo".

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo", rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to "naše opredeljenje, jer je to dobro za građane Srbije".

"Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi, jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hleb i mleko, kakva je bila situacija početkom rata, a kakva kada se on završio", istakao je on.

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo", poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

"Tražimo pravdu i za srpske žrtve"

Nakon parastosa je, u organizaciji Koalicije udruženja izbeglica, krenula protestna kolona pod sloganom "Tražimo pravdu i za srpske žrtve".

Kolona je od Saborne crkve, Ulicom kneza Sime Markovića, Pariskom, Knez Mihailovom, Terazijama, pa Trgom Nikole Pašića stigla do Doma Narodne skupštine, gde je održan skup sa koga je Stefanović poručio da Srbija želi pomirenje, ali da će insistirati na poštovanju prava Srba prognanih sa prostora bivše Jugoslavije.

Ispred republičkog parlamenta Koalicija udruženja izbeglica uručila je Stefanoviću zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta posvećene pravima izgnanih i raseljenih i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je da ta rezolucija najviše treba da se tiče ljudskih prava, omogući izgnanima i prognanima da rade, da se vrate u svoje domove, ali i da se zna ko su zločinci, ko im je ubijao decu i da krivci budu procesuirani.

Skupu ispred Doma Narodne skupštine, koji je počeo minutom ćutanja stradalima u akciji "Oluja", prisustvovali su, pred Stefanovića, ministri Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Velimir Ilić i Goran Knežević, kao i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i poslanici Skupštine i brojni građani.

U Predlogu rezolucije stoji da Skupština Srbije treba da zatraži od vlade da pokrene suštunski dijalog sa Savetom ministara BiH, kao i vladama Hrvatske i Slovenije o pronalaženju sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja problema nestalih, ratnih zločina, uništene i oduzete imovine i stečenih prava.

U tom dokumentu piše i da najviše zakonodavno telo treba da konstatuje da značajan broj izbeglih i deo građana Srbije nije ostavario svoja prava u državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pusić pozvala na smirivanje napetosti i suradnju sa Srbijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2012, 14:52

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zauzela se  za nastavak suradnje sa Srbijom i smirivanje napetosti nakon oslobađajuće presude Žalbenog vijeća Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kojom Beograd nije zadovoljan. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.