Izvor: RTS, 14.Sep.2009, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđena Florans Artman

Bivša predstavnica za štampu glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte Florans Artman osuđena pred Tribunalom zbog nepoštovanja Suda, jer je objavila dve poverljive odluke iz procesa protiv Slobodana Miloševića. Artmanova kažnjena sa 7.000 evra. Postupci Artmanove mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Sud, naznačile sudije.

Haški tribunal osudio je bivšu predstavnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte, Florans Artman na novčanu kaznu od 7.000 evra, proglasivši je krivom za nepoštovanje suda jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Sudsko veće predsedavajućeg Bakone Molotoa iz Južne Afrike utvrdilo je da je Artmanova, objavljivanjem tih odluka u knjizi "Mir i kazna" i jednom tekstu, "namerno i voljno ometala sprovođenje pravde" i time počinila krivično delo nepoštovanja suda.

"Veće je utvrdilo da je optužena u svojoj knjizi i tekstu objavila sadržaj dve odluke koje su u to vreme bile poverljive i taj status imaju i danas", rekao je sudija Moloto.

Prema presudi, Artmanova je za poverljiv status odluka pred Tribunalom znala, tim pre što ju je na to upozorio i Sekretarijat suda, ali je, uprkos tome, odlučila da ih objavi, iako je kao bivša portparolka bila svesna šta to znači.

Sudije su naznačile da postupci Artmanove mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Tribunal.

Kao olakšavajuću okolnost, Sudsko veće je uzelo u obzir to što je deo informacija iz knjige Artmanove već bio objavljen, kao i to što "knjiga nije bila komercijalni uspeh".

Hronologija slučaja Artman

Artmanova je od 2000. do 2006. godine bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.

Posle odlaska sa dužnosti, Artmanova je u svojoj knjizi i jednom tekstu tvrdila da su odlukama "sudije Haškog tribunala učestvovale u prikrivanju ključnih dokumenata o umešanosti SR Jugoslavije u genocid u Srebrenici tako što su odbile da skinu oznaku poverljivosti sa zapisnika Vrhovnog saveta odbrane (VSO) koje je Beograd dostavio Tribunalu na suđenju Miloševiću".

U knjizi "Mir i kazna" i članku pod naslovom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" Artmanova je tvrdila da su Sudsko i Žalbeno veće Tribunala u postupku protiv Miloševića pogrešili kada su odobrili zahtev vlasti SRJ da zapisnici VSO na suđenju Miloševiću budu korišćeni u redigovanoj verziji zbog zaštite nacionalnih interesa SRJ.

Beograd je, po Artmanovoj, kasnije to iskoristio da spreči upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog navodnog genocida.

Međunarodni sud pravde je u presudi, izrečenoj u februaru 2006. godine SRJ proglasio odgovornom što nije sprečila genocid u Srebrenici, ali ne i za sam genocid.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Artman osuđena na globu od 7.000 evra

Izvor: Mondo, 14.Sep.2009

Haški tribunal osudio je danas bivšu predstavnicu glavne tužiteljke Florans Artman na novčanu kaznu od 7.000 evra, proglasivši je krivom za nepoštovanje suda.

Nastavak na Mondo...

Florans Artman osuđena na globu od 7.000 evra

Izvor: TV Avala, 14.Sep.2009

Haški tribunal osudio je danas bivšu predstavnicu glavne tužiteljke Florans Artman (Florence Hartmann) na novčanu kaznu od 7.000 evra, proglasivši je krivom za nepoštovanje suda jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Nastavak na TV Avala...

Osuđena Florans Artman

Izvor: BBC na srpskom, 15.Sep.2009, 01:46

Bivši portparol Haškog tribunala osuđena za nepoštovanje Suda i kažnjena novčanom kaznom od 7 hiljada evra.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.