Odbrana o iskazu ključnog svedoka

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana o iskazu ključnog svedoka

Svedočenjem policajca Slavoljuba Mlađenovića odbrana Ratka Mladića je pred Haškim tribunalom ponovo opovrgavala iskaz ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića.

Nikolić je ranije izjavio da mu je, posle pada Srebrenice u julu 1995. godine, Mladić gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani biti pobijeni.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Kapetan Nikolić (58), u to vreme oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS, pred Tribunalom je 2003. godine priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Osim toga, on je svedočio je u korist optužbe protiv više optuženih za srebrenički genocid.

U junu 2013. godine Nikolić je, na procesu Mladiću, opisao susret s optuženim 13. jula 1995. kod sela Konjević Polje.

Izjavio da mu je Mladić, posle obećanja zarobljenim Muslimanima da će biti razmenjeni, gestom rukom najavio da će svi oni zapravo biti pobijeni.

Kao jednog od prisutnih tom razgovoru, Nikolić je naveo srpskog policajca Nenada Deronjića.

U julu 2014. Deronjić je u Mladićevu odbranu svedočio da tog dana nije uopšte bio na tom puntku u Konjević Polju.

"Sigurno je laž što je Momir Nikolić rekao da je video", izjavio je tada Deronjić.

Tvrdio je da je od 12. jula 1995. službovao u policijskoj stanici u Srebrenici i da sledećih nedelju dana nije napuštao grad.

Taj Deronjićev iskaz danas je u sudnici potvrdio njegov tadašnji pretpostavljeni u srebreničkoj policijskoj stanici, Slavoljub Mlađenović.

"Garantujem da Nenad Deronjić 12. i 13. jula nije napuštao Srebrenicu", kazao je Mlađenović, tvrdeći da je tokom oba dana u gradu video Deronjića.

Mlađenović je precizirao da je Deronjić bio u obezbeđenju lokalnog hotela, budući da je zadataprek cele jedinice bio "da spreči pljačku u gradu" i "formira policijsku stanicu".

Svedok je naznačio i da se potukao s jednim pljačkašem i tako ga sprečio da odveze pun kamion stvari. Kamion je kasnije ipak odvezen u Bratunac po nalogu šefa zvorničke policije Dragomira Vasića.

Miljenović je izjavio i da je u centru Srebrenice 12. jula 1995. video leš nepoznatog muškarca, ali da se nije bavio utvrđivanjem uzroka smrti.

Za tog muškarca najvažniji svedok tužilaštva Dražen Erdemović tvrdio je da ga je, dan ranije, zaklao jedan pripadnik Desetog diverzantskog odreda VRS, po naređenju komandanta te jedinice Milorada Pelemiša.

Minule sedmice Pelemiš je kao svedok odbrane negirao da je naredio ubistvo, tvrdeći da Erdemović tog dana nije ni bio u centru Srebrenice.

Erdemović je 1996. priznao pred Tribunalom da je 16. jula 1995. na vojnoj farmi Branjevo kod Zvornika, zajedno sa još petoricom članova iste jedinice, streljao 1.200 muslimanskih muškaraca.

Ključni svedok u mnogim potonjim procesima, Erdemović je osuđen na pet godina zatvora.

Mladić će odbranu nastaviti sutra, iskazom sledećeg svedoka.

Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, od 1992. do 1995. godine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Još dva svedoka svedočila u korist Mladića

Izvor: RTS, 08.Apr.2015, 16:18

Dva svedoka odbrane Ratka Mladića negirala su pred Haškim tribunalom, tvrdnje ključnog svedoka optužbe Momira Nikolića, bivšeg oficira Vojske Republike Srpske koji je prvi priznao odgovornost za zločine nad Muslimanima iz Srebrenice u leto 1995. godine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.