Odbijen zahtev Milana Lukića

Izvor: B92, 31.Avg.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev Milana Lukića

Milan Lukić (FoNet, arhiva)

Hag -- Haški tribunal odbio je zahtev za puštanje na privremenu slobodu Milana Lukića, nepravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog zločina u Višegradu 1992-1994.

Lukić je, odmah posle izricanja prvostepene presude u julu, zatražio da ga Tribunal pusti na ograničenu slobodu na najviše pet dana, kako bi obišao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roditelje u Beogradu. Žalbeno veće suda je taj zahtev odbilo, uz obrazloženje da je Lukić, do hapšenja 2005, uspevao da zametne tragove, često prelazeći granice koristeći lažna dokumenta, i velike sume novca.

"Žalbeno veće, stoga, nije uvereno da bi se Lukić vratio u pritvor na kraju vremena provedenog na privremenoj slobodi. Lukić ne samo da je propustio da se dobrovoljno preda i dokazao svoju sposobnost i odlučnost da izbegne hapšenje u prošlosti, već je nedavno pred Tribunalom osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koji, po presudi, 'predstavljaju najgora dela nečovečnosti koje jedna osoba može počiniti nad drugim ljudima", navedeno je u odluci.

Sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona proglasilo je 20. jula Milana Lukića (42) krivim, po svim tačkama optužnice, za spaljivanje najmanje 119 muslimanskih civila, većinom žena, dece i staraca, u dve kuće u Višegradu u junu 1992. godine, kao i za ubistva još 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Zajedno sa Milanom Lukićem, Tribunal je na 30 godina zatvora osudio njegovog rođaka Sredoja Lukića (48) zbog pomaganja i podržavanja spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992, kao i mučenja u Uzamnici.

Spaljivanje živih muslimanskih civila, u kojem je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudija Robinson je nazvao "najgorim delom protiv čovečanstva" na kraju dvadesetog veka.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14. septembra iste godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom obojica su izjavili da nisu krivi.

Okružni sud u Beogradu je Milana Lukić u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva Muslimana iz pribojskog sela Sjeverin 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.