Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2021, 22:16

OTKRIVENA TAJNA STARA 20 GODINA: Glavni Haški sudija špijunirao za CIA! Dobio instrukcije kako da osudi Miloševića

OTKRIVENA TAJNA STARA 20 GODINA: Glavni Haški sudija špijunirao za CIA! Dobio instrukcije kako da osudi Miloševića

Nema tajne koja kad-tad ne izađe na videlo

Teodor Meron, dugogodišnji predsednik Haškog tribunala i sudija u najvažnijim postupcima koji su tamo vođeni, sve vreme je špijunirao za CIA. Sa američkom službom čak se i konsultovao kako da vodi postupak protiv Slobodana Miloševića, a svaki godišnji izveštaj Tribunala za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je podnosio Meron, prvo je slat u Vašington (i Lengli) na doradu i aminovanje.

Kako pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << depeše koje su procurile zahvaljujući Vikiliksu, Meron, inače i sam Amerikanac, vođen je kao zaštićeni izvor (označen engleskom rečju protect) za sve diplomate SAD i Stejt department.

PRVI NA LINIJI

Time je, praktično, potvrđeno sve ono u šta smo godinama sumnjali ili, bolje rečeno, čvrsto verovali. Jer tolika pristrasnost međunarodnog suda, osnovanog odlukom Ujedinjenih nacija, nikako nije mogla biti slučajna. Ostaje samo dilema ne da li je još neko, osim Merona, bio na platnom spisku Vašingtona već koliko je takvih sudija bilo.

- Teodor Meron je Izraelac, bio je jedno vreme ministar inostranih poslova Izraela, onda se preselio u Ameriku, postao Amerikanac i oni su ga postavili na mesto predsednika suda u Hagu. On je uvek bio najistaknutiji antisrbin Haškog tribunala, a bio je i veoma podmitljiv. Kad sam došao u Hag, Meron je bio predsednik suda, jedno vreme je sklonjen s tog mesta, pa je opet vraćen. Sve voljom Amerike. Kad je izricana drugostepena presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, nekoliko dana pre toga Meron je putovao u Zagreb, gde je dobio više miliona evra mita da bi se Hrvatima izrekla oslobađajuća presuda.

Teodor Meron bio je prvi na liniji kada je trebalo osuditi nekog od srpskih optuženika. Ne samo da je bio predsednik suda već je i učestvovao lično u postupcima, uglavnom žalbenim, protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića (naknadno je izuzet), Ratka Mladića, Milomira Stakića, Radoslava Brđanina, Momčila Krajišnika, Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, Radoslava Krstića, Zdravka Tolimira...

Teodor Meron (rođen 1930. godine) bio je predsednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju od 2003. do 2005. i od 2011. do 2015. Kada je Haški tribunal nasledio takozvani mehanizam (isto to, samo drugačije upakovano), Meron je dve godine vodio ovo telo da bi potom zbog poznih godina otišao u penziju.

Tu je Meron bio i kada je nekog trebalo osloboditi, pa je tako vodio žalbeno veće, koje je nakon osuđujuće presude u prvom stepenu oslobodilo svake odgovornosti Hrvate Antu Gotovinu i Mladena Markača. Bio je i u veću koje je oslobodilo srpskog generala Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. Perišiću je, inače, zbog odlaska u Hag obustavljeno (do povratka) suđenje za špijunažu u Srbiji, gde je optužen posle hapšenja sa američkim agentom Džonom Nejborom u motelu na Ibarskoj magistrali. Taj proces je nedavno prvostepeno okončan u Beogradu i Perišić je osuđen na tri godine zatvora.

NATO DRŽI ASANŽA

Nikola Vrzić, novinar Pečata i autor knjige "Tajne beogradskih depeša", jedan je od najboljih poznavalaca sadržaja Vikiliksovih depeša u našoj zemlji. Za njega nema nikakve sumnje kakva je bila Meronova uloga.

- Vikiliks Džulijana Asanža, kojeg NATO i dalje drži u zatvoru jer je razotkrio njegove zločine, objavljujući depeše američke diplomatske službe, otkrio je i zašto imamo sve razloge da sumnjamo u presude Haškog tribunala, a nijedan da im verujemo bez duboke rezerve. Ne moramo čak ni da kopamo duboko po toj dragocenoj arhivi koja nikada nije trebalo da ugleda svetlo dana, pa je zato i iskrenija od svake druge. Teodor Meron, predsednik Tribunala u vreme presuda kojima je utvrđena podobna istina, u depešama je označen kao zaštićeni izvor, to jest doušnik i saradnik američkih diplomata, s njima se konsultuje o načinu na koji treba da rukovodi suđenjem Slobodanu Miloševiću, kod njih čak proverava da li se slažu sa sadržinom redovnog izveštaja o radu tribunala. Konačno, same američke diplomate zadužene za njega, pišu: "Njegove inicijative, prioriteti i brige usklađeni su sa razmišljanjem vlade Sjedinjenih Država" - konstatuje Vrzić.

* Slobodan Milošević * Radovan Karadžić

* Ratko Mladić * Milomir Stakić

* Radoslav Brđanin * Momčilo Krajišnik

* Stanislav Galić * Dragomir Milošević

* Radoslav Krstić * Zdravko Tolimir

* Ante Gotovina * Mladen Markač

* Momčilo Perišić

Nesumnjivo je da je Teodor Meron bio američki čovek, i to ne špijun jer špijun je neko ko radi tajno. Meron je otvoreno radio za Ameriku. Radio je sve ono što je Amerika htela. Konsultovao se s Amerikom, kako u vezi sa suđenjem Miloševiću tako i Vojislavu Šešelju, ali i za sve ostale procese. Amerikanci su ga koristili dok im je bio potreban, a kad više nije bio, otišao je u penziju. Javnost mora da zna da je Haški tribunal od početka finansirala Amerika. Jednom kad sam se pobunio jer je u statutu pisalo da ne smeju Tribunal da finansiraju zemlje, onda su oni to promenili i otvorili poseban račun u UN na koji im je Amerika uplaćivala novac i od tih para se finansirao Haški tribunal. Tada je Meron bio njihov čovek, te otuda i potvrda da je on morao da radi ono što mu Amerika naredi, ali i da im za sve polaže račune
Pogledaj vesti o: Hag,   CIA

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.