Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pravde, samo seoba

Franjo Tuđman je bio opsednut svojom ulogom u istoriji i dao je da se beleži svaka njegova reč. Iza njega je ostao državni arhiv pun zvučnih zapisa i stenografskih beleški njegovih zločinačkih namera.

Tako su u Brionskim transkriptima haške sudije mogle da nađu obilje dokaza o nameri hrvatskog državnog vrha da iz Krajine jednom zauvek protera Srbe. Postoje delovi stenograma iz kojih se čak vidi kako Tuđman nije hteo da hrvatska vojska prebrzo osvoji mesta u kojima su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << živeli srpski civili. Hteo je da se Srbima ostavi dovoljno vremena da pobegnu. Ali kad je njegov sin Miroslav predlagao da im se javno saopšti kojim putem najbrže da odu, Franjo je bio oprezniji. Tražio je da se prethodno nekako načini utisak kako Hrvatska želi da zaštiti njihova ljudska prava. Haške sudije su zaključile da je Tuđmanova „prava namera bila da se Srbi oteraju, ali da im se istovremeno ostavi utisak da mogu da ostanu”.

Zamislite sada da je Karla del Ponte u dokaznom materijalu protiv Slobodana Miloševića imala nešto iole slično Brionskim transkriptima! Kako bi se brzo završilo njegovo suđenje, a krivica smatrala dokazanom. Ovako su Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu prodefilovale stotine i stotine svedoka optužbe koji uživo nikad nisu ni videli ni čuli Slobodana Miloševića, a u odsustvu direktnih dokaza o njegovoj odgovornosti za planiranje ili naređivanje zločina, tužilaštvo je za predumišljaj, odnosno ratni plan etničkog čišćenja, proglasilo i njegovu polurečenicu sa Gazimestana 1989. godine, onu o „oružanim bitkama koje još nisu isključene”.

Da se u Hagu delila pravda više ne veruju ni „drugosrbijanci” (barem otkako se i Jovica Stanišić odande vratio kao slobodan čovek). Ali dok nije ukinuta presuda za „Oluju”, bilo je nade da, nekog petog avgusta, neki predsednik Hrvatske neće reći da je to bila „u najvećem delu sjajna akcija oslobađanja okupiranog teritorija u skladu sa međunarodnim pravom”, kao što je inače učtivi i suzdržani Ivo Josipović rekao čim je pobedio na izborima.  

Hrvatski generali su oslobođeni jer je Hrvatska u „Oluji” za vojnu saveznicu imala Ameriku. To je jedini razlog što je juče u Kninu, na osamnaestu godišnjicu proterivanja Srba,  ministar odbrane Ante Kotromanović bio u prilici da klikće, „Sad smo čisti kao suza.”

Neko u Zagrebu reče da je poricanje zločina u Hrvatskoj juče postalo punoletno. Punoletno možda jeste, ali moralno i pravedno nije i tu nikakav trenutni odnos snaga ne pomaže. Kako za svoje protivnike katkad voli da kaže američki predsednik, oni koji su juče slavili u Kninu nalaze se na „pogrešnoj strani istorije”.

Ljiljana Smajlović

objavljeno: 06.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.