Nastavci suđenja u Haškom tribunalu

Izvor: Blic, 14.Avg.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavci suđenja u Haškom tribunalu

Haški tribunal, posle tronedeljne pauze, sledeće sedmice nastavlja rad.

U utorak će biti nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i glavni pretres u postupku protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika, komandanta jedinice DB za specijalne operacije Franka Simatovića.

U sredu će biti održana pretpretresna konferencija u slučaju protiv bivšeg premijera Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i pripadnika OVK Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, a za četvrtak je planiran početak ponovljenog suđenja trojici optuženih.

Haradinaj i Balaj su na prvom suđenju, prvostepenom presudom, u aprilu 2008. godine oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Pretresno veće je, u uvodnom delu presude, naglasilo da je imalo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svedoka, pošto su mnogi od njih, kako je navedeno u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

Žalbeno veće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobadjajuću presudu Haradinaju i Balaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka i odlučilo da sudjenje bude delimično ponovljeno po šest tačaka optužnice.

Suđenje će se delom ponoviti i Brahimaju, kome je Žalbeno veće potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Optužnica njih trojicu tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja kosovskih Srba, Albanaca i Roma.

Udruženi zločinački poduhvat se, prema skraćenoj optužnici, manifestovao u logoru Jablanica, ubistvom i mučenjem zarobljenika 1998. godine.

Statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića zakazana je za 25. avgust.

Mladić je optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nečovečna dela, terorisanje, napade na civile i uzimanje talaca.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, početkom juna, odbio je da se izjasni o krivici, što je učinio i mesec dana kasnije, pa je sudija Alfons Ori, u skladu s pravilima Tribunala, u spis uveo da se Mladić izjasnio da nije kriv.

Krajem avgusta bi trebalo da se pred sudom pojavi i poslednji haški optuženik Goran Hadžić koji je 25. jula, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, odbio da se izjasni o krivici.

Hadžić je uhapšen 20. jula, a optužnica ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.