Naser Orić pravosnažno oslobođen krivice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naser Orić pravosnažno oslobođen krivice

HAG - Haški tribunal danas je pravosnažno oslobodio ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992-93.

Apelaciono veće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u leto 2006, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima i osuđen na dve godine zatvora.

Sudija: Za presudu nije dovoljan zločin
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Usvojivši delimično Orićevu žalbu i odbacivši žalbu Tužilaštva, apelaciono veće je zaključilo da su prvostepene sudije pogrešile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.

Sudija Šomburg podvukao je da je tokom suđenja nepobitno utvrđeno da su "počinjeni teški zločini nad Srbima u dva pritvora u Srebrenici između septembra 1992. i marta 1993".

"Međutim, dokazati da su se zločini dogodili nije dovoljno da konkretna osoba bude osuđena za te zločine", kazao je sudija, naglašavajući da nije bilo dokaza kojim bi van razumne sumnje bila utvrđena Orićeva krivica.

Orić "srećan"

Po izricanju konačne presude, Orić je danas novinarima u Hagu rekao da je "srećan" i da presudu shvata kao potvrdu da muslimanske snage u Srebrenici nisu počinile zločine.

Prvostepenom presudom, Orić je 30. juna 2006. bio osuđen na dve godine zatvora zato što nije nije sprečio zlostavljanje i ubistva zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici između decembra 1992. i marta 1993.

Prema toj presudi, iako je znao da su zatočeni Srbi do novembra 1992. maltretirani, a jedan i ubijen, Orić je "izabrao" da ne učini ništa da to spreči, prepuštajući svojim potčinjenima da se brinu o tome.

Uništeno 12 sela...

Od odgovornosti za druge zločine iz optužnice, poput bezobzirnog razaranja više srpskih sela u okolini Srebernice, on je bio oslobođen prvostepenom presudom.

Oriću je suđeno po optužnici za smrt najmanje šest zarobljenih Srba u srebreničkoj policijskoj stanici, okrutno postupanje prema pritvorenicima i bezobzirno uništavanje 12 srpskih sela od leta 1992. do kraja 1993, kada je on bio zapovednik muslimanskih snaga u Srebrenici.

Suđenje Oriću počelo je 6. oktobra 2004. Njega su uhapsile međunarodne snage u BiH 10. aprila 2003. U prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala, pet dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.