Mladić u rukama četiri lekara

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2011, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić u rukama četiri lekara

Četvorica stručnjaka VMA juče su otputovali za Hag gde će u dva dana detaljno pregledati generala Ratka Mladića i utvrditi da li je sposoban za nastavak suđenja u Tribunalu.

Kako "Vesti" saznaju, tim lekara je Mladića počeo da pregleda već od 14 časova u zatvorskoj bolnici, a nastavak je predviđen za danas kada će, po obećanju holandskih vlasti, biti obavljena i neka ispitivanja koja su moguća samo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << specijalizovanim bolnicama.

- Dobili smo uveravanja da će ovim lekarima biti omogućeno i korišćenje uređaja kojih nema u zatvorskoj bolnici, pa sam siguran da se pregledi neće odvijati samo u zatvoru. U ekipi sa VMA su načelnik Klinike za psihijatriju dr Radomir Samardžić, načelnik kardiološke dijagnostike dr Žarko Vučković, načelnik neurologije dr Toplica Lepić i načelnik pulmologije dr Ilija Tomić - kaže Šaljić.

Javnost je zbunila informacija koju je izneo glavni Mladićev advokat, Branko Lukić, da "izveštaj tima lekara sa VMA neće biti uključen u utvrđivanje zdravstvenog stanja Mladića".

Miloš Šaljić kaže da je to tačno, ali da će taj izveštaj biti od presudnog značaja prilikom donošenja buduće odluke sudskog veća.

- Nalaz ovih lekara zaista neće biti obavezujući prema sudu, ali ako se utvrdi da je Mladić nesposoban za dalji tok suđenja, to će biti značajan signal sudijama da pozovu svetske stručnjake koji bi to potvrdili ili negirali - kaže Šaljić.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić saopštila je da Mladić boluje od zapaljenja pluća, te da prima terapiju za nekoliko bolesti, od kojih "neke datiraju od pre prebacivanja u Tribunal". Kako se bivši komandant Vojske RS nije pojavio na poslednjoj statusnoj konferenciji, predsedavajući sudija Alfons Ori naložio je podroban lekarski pregled.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.