Mladić u pritvoru Haškog tribunala

Izvor: Studio B, 31.Maj.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić u pritvoru Haškog tribunala

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, prebačen je večeras sa aerodroma u Roterdamu u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu.

Generala Mladića su prethodno vlasti Srbije specijalnim avionom transportovale u Roterdam i izručile ga zvaničnicima Tribunala.

Oko 21.25 dva helikoptera doletela su do pritvora u Sheveningenu. Jedan se spustio unutar pritvorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kruga, dok je drugi napravio krug i odleteo. Istovremeno, u krug pritvora ušlo je i nekoliko kombija. Nije bilo moguće utvrditi da li je Mladić u pritvor prebačen kombijima ili helikopterom.

Tribunal će ubrzo saopštenjem zvanično potvrditi da je general Mladić pristigao u sudski pritvor.

O krivici po tačkama optužnice, Mladić će se izjasniti u prvom pojavljivanju pred sudijom, kako predviđaju pravila Tribunala, u roku od 48 sati po dolasku u sudski pritvor.

U međuvremenu, Mladić će, kao i drugi pritvorenici, biti podvrgnut lekarskim pregledima. Prvi dan u pritvoru, Mladić će provesti odvojen od ostalih optuženih, za zatim će im se pridružiti u jednom od tri odvojena pritvorska krila. U svakom krilu je trenutno po 12 pritvorenih. Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori (Alphons Orie) iz Holandije, Kristof Flige (Ćristoph Flugge) iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića poseti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici. Glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je za Betu da neće pokušati da se sa Mladićem sastane po dolasku optuženog u pritvor. Bramercova prethodnica Karla Del Ponte (Carla) imala je običaj da optuženima ponudi susret i razgovor tokom njihovih prvih sati u sudskom pritvoru, ali je većina to odbijala.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Optužnica protiv Mladića ista je kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžću.

Po izmenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Te teritorije, posle progona nesrba, trebalo je da budu deo nove srpske države.

Kao drugi članovi tog zločinačkog poduhvata, u optužnici su navedeni i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan, Vojislav Šešelj i drugi. Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama...Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995., ali on je ostao begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Odluku o izručenju Mladića formalno je danas donela ministarka Malović, kako je rekla, na usnovu ustavnog i zakonskog ovlašćenja i rešenja Veća za ratne zločine.

Ranije danas krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca Ratka Mladića i potvrdio rešenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje.

Transport Ratka Mladića ka beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sproveli su pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.

Prethodno su u zgradu Specijalnog suda oko 16 sati ušli njegov sin Darko Mladić i Smilja Avramov.Oni su u zgrdu Suda ušli ne želeći da daju bilo kakve izjave.

Nešto pre 16 sati, u dva navrata, za manje od sat vremena u Specijalni sud su ušle dve kolone džipova pod rotacijom i sirenama.

Kolona od pet džipova i jedne "marice" izašla je oko 16,40 sati iz Specijalnog suda i uputila se Ustaničkom ulicom, u kojoj je saobraćaj blokiran, ka Konjarniku, odnosno ka Aerodromu Nikola Tesla.

Saobraćaj u Ustaničkoj ulici bio je blokiran u oba smera.

Tanjugu je u MUP-u rečeno da je tada bio blokiran saobraćaj duž autoputa do beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Još jedna kolona vozila u kojoj je beli blindirani džip u pratnji pet automobila žandarmerije, izašla je nešto posle 17 sati iz Specijalnog suda. Ta kolona automobila uputila se ka Auto-komondi.

Neposredno posle toga iz zgrade suda su izašli sin i supruga haškog optuženika Ratka Mladića.

Tročlano krivično vanraspravno veće Specijalnog suda odbilo je žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, koju je dostavio Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak je doneo istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Mladić je uhapšen 26. maja u kući njegovog rođaka Branka, u selu Lazarevu kod Zrenjanina, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gde čeka ekstradiciju Hagu.

Aktuelnom optužnicom Haškog tužilaštva, Mladić se u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Dačić: Period od hapšenja do izručenja bez problema

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez većih potresa i da je Srbija završila važnu etapu u odnosima sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom.

"Srbija je time pokazala da na odgovoran način pristupa unutrašnjim i međunarodnim obavezama", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da Mladića u Hag prate pripadnici žandarmerije.

Ministar je dodao i da je avion kojim se Mladić prebacuje u Hag poleteo sa beogradskog aerodroma.

"Na osnovu odluke pravosudnih organa, sa beogradskog aerodroma poleteo je avion u kome se nalazi Ratko Mladić", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je ponovio da vlada "nije kalkulisala" s datumom hapšenja Mladića.

Ministar je naveo i da je žanadarmerija jutros organizovala da Mladić obiđe grob njegove ćerke Ane, i da su se nakon 40 minuta vratili u zgradu Specijalnog suda.

SRS: Tadć ugrozio opstanak Republike Srpske

Srpska radikalna stranka osudila je večeras vlast u Srbiji zbog izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu i upozorila da je time ugrožen opstanak Republike Srpske.

"SRS najoštrije osuđuje režim Borisa Tadića zbog sramnog izručenje srpskog junaka, generala Ratka Mladića, Haškom tribunalu", saopštila je ta stranka.

"Ovim izdajničkim činom ugrožen je opstanak Republike Srpske i naši nacionalni interesi. I Boris Tadić i Snežana Malović i svi članovi vlade moraće da odgovaraju zbog svojih izdajničkih postupaka", ukazala je SRS.

Srpska radikalna stranka pozvala je Vojislava Koštunicu i Demokratsku stranku Srbije da podrže njihovu inicijativu u parlamentu za smenu predsednika Srbije Borisa Tadića i aktuelne vlade.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.