Milan Lukić prebačen u Estoniju

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Lukić prebačen u Estoniju

Haški optuženik Milan Lukić prebačen je juče u Estoniju na izdržavanje doživotne zatvorske kazne. Lukićeva odbrana podnela je zahtev za reviziju pravosnažne presude.

Bivši lider srpske paravojske u BiH Milan Lukić prebačen je juče u Estoniju na izdržavanje doživotne zatvorske kazne na koju ga je Haški tribunal osudio zbog teških zločina nad Muslimanima u Višegradu, 1992-95, saopštio je sud u Hagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Žalbeno veće Tribunala je u decembru 2012. potvrdilo prvostepenu presudu i kaznu doživotnog zatvora, koju je, posle suđenja, prvostepeno veće izreklo 2009. godine.

Istovremeno s Lukićevim upućivanjem na izdržavanje kazne, njegova odbrana podnela je zahtev za reviziju pravosnažne presude, pozivajući se na nove iskaze svedoka, navodnih očevidaca, u

Lukićevu korist.

Tribunal je, ranije, zbog davanja lažnog iskaza u Lukićevu korist, na tri meseca zatvora osudio svedoka Zuhriju Tabakovića, a na godinu dana uslovno članicu tima za Lukićevu odbranu Jelenu Rašić.

Tribunal je u leto 2009. Lukića osudio za spaljivanje najmanje 119 muslimanskih civila, većinom žena, dece i staraca, u dve kuće u Višegradu u junu 1992, kao i za ubistva još 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u

logoru Uzamnica.

Konačnom presudom, izrečenom u decembru 2012, utvrđeno je da je Milan Lukić upalio vatru u kući u Pionirskoj ulici, ali da su tada stradale 53 osobe, a ne 59 civila, kako je bilo utvrđeno u prvostepenoj presudi.

U drugoj kući, u višegradskom naselju Bikavac, ubijeno je najmanje 60 civila, a samo jedna osoba je preživela, utvrđeno je konačnom presudom.

Potvrđena je i Lukićeva krivica za druga ubistva iz prvostepene  presude.

Milan Lukić proglašen je krivim za progon na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, ubistvo, istrebljenje i nečovečna dela, kao zločine protiv čovečnosti, te za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milan Lukić služi kaznu u Estoniji

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2014

Bivši lider srpske paravojske u BiH Milan Lukić prebačen je juče u Estoniju na izdržavanje doživotne zatvorske kazne na koju ga je Haški tribunal osudio zbog teških zločina nad Muslimanima u Višegradu, 1992-95, saopštio je sud u Hagu. ..Milan Lukić u sudnici Haškog tribunala  ..Žalbeno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.