Madrid: Srbija odmah mora da dobije podršku Brisela i EU

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid: Srbija odmah mora da dobije podršku Brisela i EU

Ako bismo čekali Bramercov izveštaj u decembru, da bi se dalo mišljenje o kandidaturi Srbije, bilo bi jako teško objasniti javnom mnjenju zašto se to događa

Španija je uverena da Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhvati haške begunce. Ovo pitanje zato ne bi smelo da se postavi kao prepreka za proces u Briselu i za kandidaturu Srbije, rekao je intervjuu za „Politiku” Injigo Palasio Espanja, ambasador Španije u Beogradu. On je ponovio i stav Madrida da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su „u ovom trenutku ispunjeni svi uslovi, da se Brisel pozitivno odredi prema kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji”. „Stav Španije je jasan i određen. Mi se zalažemo da Srbija što pre postane članica EU. Ako se o kandidaturi bude razmatralo u Briselu u oktobru, kao što su tražile mnoge članice Evropske unije, među njima i Španija, mi se radujemo i očekujemo pozitivan rezultat”, rekao je on.

Holandija se još nije izjasnila?

Ima još pojedinačnih glasova iz određenih evropskih prestonica koje na ovu najavu gledaju sa rezervom. U svakom slučaju najvažnije je da se u oktobru dođe do otvorene i konstruktivne diskusije svih 27 zemalja i da se usvoji najbolja odluka za Srbiju.

Ne slažete se sa pojedinim članicama koje traže novo odlaganje?

Ako bi trebalo da se sačeka novi Bramercov izveštaj u decembru da bi se dalo mišljenje o kandidaturi Srbije i ako opet zatvorimo vrata daljem procesu evrointegracija, bilo bi jako teško objasniti javnom mnjenju zašto se to događa. Siguran sam da bi se moj ministar Moratinos saglasio sa mnom. Želim da poručim svojim srpskim prijateljima da nastave da veruju u Evropu jer budućnost Evrope je prosperitet i otvorenost. U toj Evropi Srbija će se kretati uzdignute glave.

Vaš ministar spoljnih poslova je i pre neki dan ponovio da Španija neće priznati Kosovo „dok god nema dogovora između Beograda i Prištine”?

Mi smo čvrsto ubeđeni da međunarodno pravo ne dozvoljava jednostranu secesiju dela teritorije jedne države bez saglasnosti te države. Španija je protiv unilateralnosti još od prvog dana kada se objavila jednostrana deklaracija o nezavisnosti . Zato se toliko zalažemo da hitno otpočne dijalog između Prištine i Beograda koji bi doveo do dogovora prihvatljivog za obe strane.

U tom pravcu smo mnogo radili sa našim prijateljima u Srbiji. Mi s druge strane ne želimo da otežavamo stvari Prištini, i zato se zalažemo za dijalog i dogovor sa Beogradom . Tek kada se on ostvari, rado ćemo priznati novu realnost Kosova.

Da bi Srbija ušla u EU, neki misle, morala bi da prizna Kosovo?

Do sada nisam čuo nijednu odgovornu ličnost ni u Briselu ni u prestonicama Evrope koja bi rekla da je formalno priznanje Kosova uslov da Srbija uđe u Evropsku uniju. Jasno je da priznanje Kosova nikada ne može biti uslov sine qua non za Srbiju da uđe u Evropsku uniju. Ali će, kako smo ubeđeni u Madridu, za Srbiju biti jako teško da napreduje u evrointegracijama ako se ne nađe modus vivendi sa Kosovom. Mnoga otvorena pitanja otežavaju život stanovništva koje živi sa jedne ili druge strane administrativne demarkacione linije, bilo da su oni Albanci bilo da su Srbi. Zato se i zalažemo da se iznađe neka zajednička tačka za obe strane.

Da li je Madrid ikada bio pod pritiskom da prizna Kosovo iz Brisela ili Vašingtona?

Otkako je Španija objavila svoj stav o ovom pitanju, naši prijatelji iz Evrope , pa i vlasti u Prištini, pitali su nas zašto ne bismo priznali Kosovo. Mislim da smo od početka sasvim jasno objasnili naš stav koji je konstruktivan. Mi ne priznajemo Kosovo, ali ne protivimo se razgovorima Brisela sa vlastima na Kosovu. Važno nam je i da dođe do ekonomskog razvoja na Kosovu i u celom regionu. Niko od nas ne zahteva da uradimo nešto što ne želimo. Posle izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde ponovo su nas pitali da li ćemo da priznamo Kosovo, jer su smatrali da je ovim promenjena realnost. A mi insistiramo na dijalogu kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja.

Da li u Španiji javno mnjenje podržava stav Madrida?

I partija na vlasti, i najveća opoziciona partija, potpuno se slažu da Španija, za sada, ne treba da prizna Kosovo. Apsolutna jednoglasnost nigde ne postoji. Ali među političarima, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost, gotovo da nema neslaganja. Vrlo je mali broj onih koji se pitaju kada će Španija priznati Kosovo. Svest da uživa političku i javnu podršku stavu vlade Hose Luisa Sapatera daje trajnu čvrstinu.

Da li je Madrid učestvovao u pravljenju teksta rezolucije usvojene na sednici Generalne skupštine UN?

Radili smo na rešenju od trenutka kad je počelo da se razgovara o zajedničkom tekstu rezolucije. Drago nam je što smo u Njujorku izašli sa zajedničkim stavom. Za Španiju, koja Srbiju smatra bliskim prijateljem, bilo bi nezamislivo da je u Njujorku opet došlo do konfrontacije sa Evropom. Učinili smo sve, uložili sav napor i trud da do toga ne dođe. I ministar Moratinos i ja imali smo aktivnu ulogu u traganju za prihvatljivom formulom rezolucije. Bilo je konkretnih naših ideja koje smo predložili kao moguća rešenja.

Da li su vaše ideje prihvaćene?

Važno je da sada imamo jedan tekst kao plod veoma kompleksnog razmišljanja svih članica EU i Srbije. To nije produkt svega što je želela Srbija, niti svega što su želele mnoge članice EU. Najvažnije je da se u Evropskoj uniji dolazi do rešenja konstruktivnim dijalogom. Moramo svi da se složimo, a da bi se složili svi moraju da učine ustupke. Siguran sam da niko nije potpuno zadovoljan ovim tekstom. Sad, kada je na pomolu dijalog između Beograda i Prištine, najvažnije je da zadržimo konstruktivan duh kako bismo mogli da dođemo do dogovora koji svi očekujemo.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 23.09.2010.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel da se pozitivno izjasni o kandidaturi

Izvor: S media, 23.Sep.2010, 09:39

Ambasador Španije u Srbiji Injigo Palasio Espanja ponovio je stav zvaničnog Madrida da su u ovom trenutku ispunjeni svi uslovi da se Brisel pozitivno odredi prema kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, i ukazao da pitanje saradnje Beograda sa Tribunalom u Hag ne bi trebalo da bude prepreka...

Nastavak na S media...

Španija: Hag neće biti uslov za EU

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2010

Ambasador Španije u Srbiji Injigo Palasio de Espanja ponovio je stav zvaničnog Madrida da su u ovom trenutku ispunjeni svi uslovi da se Brisel pozitivno odredi prema kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, i ukazao da pitanje saradnje Beograda sa Tribunalom u Hag ne bi trebalo da bude prepreka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.