Izvor: B92, 15.Jul.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazareviću produženo lečenje

Hag -- Haški tribunal je, drugi put, produžio boravak na privremenoj slobodi, radi lečenja, penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije Vladimiru Lazareviću.

Lazarević je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima. Sa lečenja u Nišu, gde je upućen 25. maja, general Lazarević je trebalo da se danas vrati u pritvor Tribunala u Sheveningenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je Žalbeno veće suda usvojilo zahtev odbrane i produžilo boravak Lazarevića na privremenoj slobodi do 5. avgusta.

Sudije su istovremeno naložile da generala Lazarevića pregleda specijalista, najverovatnije holandski, koga će imenovati Tribunal.

Taj lekar će do 1. avgusta podneti izveštaj Žalbenom veću koje će zatim ponovo razmotriti zdravstveno stanje Lazarevića.

U danas objavljenoj odluci piše da je odbrana zahtev za produženi boravak na privremenoj slobodi obrazložila "novim drastičnim okolnostima u vezi sa zdravstvenim stanjem generala Lazarevića".

Lazarević je, kako su Tribunal izvestili njegovi branioci, 12. jula uveče primljen na hirurško odeljenje Vojne bolnice u Nišu, a lekari su mu prepisali terapiju koja će trajati "najmanje tri nedelje" i savetovali mu da miruje.

Lekari u Nišu su, takođe, naglasili da nije preporučljivo da Lazarević putuje.

Bivši komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, general Lazarević, osuđen je krajem februara na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.