Krstić prebačen u drugi zatvor

Izvor: Blic, 13.Maj.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstić prebačen u drugi zatvor

Haški osuđenik Radoslav Krstić premešten je iz britanskog zatvora Vejkfild, u kome je prošle nedelje napadnut i povređen, saznaje agencija Beta od više izvora.

Betini izvori nisu mogli da preciziraju gde je premešten Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji u Engleskoj izdržava kaznu od 35 godina zatvora na koju ga je Tribunal osudio zbog pomaganja genocida u Srebrenici u julu 1995. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine.

Jedan od sagovornik naveo je da je premešten u drugi zatvor u Britaniji. U Haškom tribunalu danas nisu mogli da komentarišu te navode.

Prethodno je potvrđeno da je predsednik Tribunala Patrik Robinson obavestio vlasti Srbije da je od Velike Britanije zatražio izveštaj o napadu na Krstića.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson tražio je od britanskih vlasti informacije o napadu na Radislava Krstića u engleskom zatvoru, ali ne i da Krstić bude premešten u drugi zatvor, izjavila je danas predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Advokat potvrdio premeštaj

Radoslav Krstić premešten je iz Vejkfilda u drugi zatvor u Velikoj Britaniji, izjavio je danas njegov advokat Tomislav Višnjić, ne navodeći o kojoj je kaznenoj instituciji reč.

On je rekao da je Krstić prebačen u drugi zatvor na teritoriji Velike Britanije, ali nije precizirao u koji.

"Predsednik Robinson nije tražio da Krstić bude prebačen u drugi zatvor, niti da bude vraćen u pritvor Tribunala u Sheveningenu. On je u kontaktu s vlastima Velike Britanije, kao i sa Krstićevim advokatima i Vladom Srbije", rekla je Jelačićeva za Betu.

Krstića (62) su prošlog petka u zatvoru Vejkfild napala tri zatvorenika-muslimana i nanela mu teške povrede žiletom po vratu i licu. Krstić je prenet u bolnicu, a po ukazanoj pomoći vraćen u zatvor.

Jelačićeva je rekla da nije na Tribunalu ni da potvrdi, ni da demantuje da je Krstić prebačen u drugi zatvor. Agencija Beta danas je, pozivajući se na neimenovane izvore, javila da je Krstić premešten u drugi zatvor.

Kako saznaje Beta u Hagu, predsednik Tribunala Robinson je pismom od britanskih vlasti zatražio podrobne informacije o napadu na Krstića, izrazivši uverenje da će biti sprovedena istraga i preduzete primerene mere.

Uz svoje pismo, Robinson je Britancima prosledio i pisma kojim su vlasti u Beogradu i Krstićevi branioci od njega zatražili da Krstić bude premešten u drugi zatvor.

Tribunal je početkom ove nedelje saopštio da je sa zabrinutošću primio vesti o napadu na Krstića, uz naznaku da su za uslove pod kojim on izdržava kaznu nadležne britanske vlasti.

Haški tribunal je Krstića, posle prvostepenog postupka 2001, osudio na 46 godina zatvora zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici jula 1995.

Nakon žalbenog postupka, apelaciono veće Tribunala preinačilo je 2004. presudu, Krstića proglasilo krivim za pomaganje genocida i smanjilo mu kaznu na 35 godina zatvora.

On je zatim upućen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju. Krstića su u Bosni i Hercegovini 1998. uhapsile međunarodne snage.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.