Ko još čeka hašku presudu

Izvor: Politika, 12.Jun.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko još čeka hašku presudu

U pri­tvo­ru Tri­bu­na­la bo­ra­vi 18 Sr­ba i Hr­va­ta ko­ji­ma su­đe­nje još tra­je, dok od­lu­ku u žal­be­nom po­stup­ku iš­če­ku­je još 11 oso­ba

Po­sle pre­su­de sed­mo­ri­ci funk­ci­o­ne­ra voj­ske i po­li­ci­je BiH, u ha­škom Tri­bu­na­lu pr­vo­ste­pe­ni epi­log po­stup­ka če­ka još ukup­no 18 oso­ba, de­ve­to­ri­ca Sr­ba i isto to­li­ko Hr­va­ta. To su Ra­do­van Ka­ra­džić, Mom­či­lo Pe­ri­šić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vo­ji­slav Še­šelj, Vla­sti­mir Đor­đe­vić, Jo­vi­ca Sta­ni­šić, Fran­ko Si­ma­to­vić, Zdrav­ko To­li­mir, Sto­jan Žu­plja­nin, Mi­ćo Sta­ni­šić, An­te Go­to­vi­na, Ivan Čer­mak, Mla­den Mar­kač, Ja­dran­ko Pr­lić, Bru­no Sto­jić, Slo­bo­dan Pra­ljak, Mi­li­voj Pet­ko­vić, Va­len­tin Ćo­rić i Be­ri­slav Pu­šić. Nji­ma je pr­vo­ste­pe­no su­đe­nje još u to­ku. Okon­ča­nje žal­be­nog po­stup­ka i prav­no­sna­žnost pre­su­de još če­ka­ju Mi­lan i Sre­do­je Lu­kić, Mi­lan Mi­lu­ti­no­vić, Ni­ko­la Ša­i­no­vić, Dra­go­ljub Oj­da­nić, Sre­ten Lu­kić, Ne­boj­ša Pav­ko­vić, Vla­di­mir La­za­re­vić, Ra­muš Ha­ra­di­naj, Idriz Ba­laj, La­hi Bra­hi­maj i Ra­sim De­lić. Pre­ma na­ja­va­ma glav­nog tu­ži­o­ca Ser­ža Bra­mer­ca, Tri­bu­nal će ra­di­ti još če­ti­ri go­di­ne, do 2014. go­di­ne. Do ta­da bi, pre­ma pla­nu, tre­ba­lo da bu­du okon­ča­ni svi po­stup­ci.

Ra­do­van Ka­ra­džić, biv­ši li­der bo­san­skih Sr­ba, op­tu­žen je za ge­no­cid u Sre­bre­ni­ci, ubi­stva i pro­go­ne u BiH, kao i za op­sa­du Sa­ra­je­va. U pri­tvo­ru Tri­bu­na­la je od ju­la 2008. go­di­ne, a su­đe­nje mu je po­če­lo u ok­to­bru pro­šle go­di­ne.

Vo­ji­slav Še­šelj, pred­sed­nik SRS, pre­dao se Tri­bu­na­lu u fe­bru­a­ru 2003. go­di­ne, a su­đe­nje je po­če­lo če­ti­ri go­di­ne ka­sni­je. Še­še­lju se sta­vlja­ju na te­ret rat­ni zlo­či­ni u SAO Sla­vo­ni­ja, Ba­ra­nja i za­pad­ni Srem, u BiH i Voj­vo­di­ni. U me­đu­vre­me­nu je osu­đen na 15 me­se­ci za­tvo­ra zbog oda­va­nja iden­ti­te­ta za­šti­će­nih sve­do­ka.

Mom­či­lo Pe­ri­šić, na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba Voj­ske Ju­go­sla­vi­je, u Hag je oti­šao do­bro­volj­no, 2005. go­di­ne a te­re­ti se za op­sa­du Sa­ra­je­va i gra­na­ti­ra­nje Za­gre­ba. Su­di mu se od 2008. go­di­ne. Vla­sti­mir Đor­đe­vić, biv­ši po­moć­nik mi­ni­stra MUP Sr­bi­je, od­go­va­ra pred Tri­bu­na­lom za rat­ne zlo­či­ne nad ko­sov­skim Al­ban­ci­ma, 1999. go­di­ne. Uhap­šen je 2007. go­di­ne u Cr­noj Go­ri a su­di mu se već go­di­nu i po da­na.

An­te Go­to­vi­na, za­po­ved­nik Ope­ra­tiv­ne zo­ne Split, Mar­kač, biv­ši za­me­nik mi­ni­stra od­bra­ne, i Čer­mak, ko­man­dant spe­ci­jal­nih je­di­ni­ce po­li­ci­je, od­go­va­ra­ju za zlo­či­ne nad Sr­bi­ma po­či­nje­ne u ope­ra­ci­ji „Olu­ja“. Go­to­vi­na je uhap­šen kra­jem 2005. u Špa­ni­ji, dok su Mar­kač i Čer­mak pre­ba­če­ni u Tri­bu­nal 2004. go­di­ne. Su­đe­nje im tra­je od mar­ta 2008. go­di­ne. Pr­lić i osta­li funk­ci­o­ne­ri ta­ko­zva­ne Her­ceg Bo­sne, te­re­te se za si­lo­va­nja, pro­go­ne, ubi­stva i de­por­ta­ci­je mu­sli­ma­na u toj obla­sti. Ovo su­đe­nje po­če­lo je u apri­lu 2006. go­di­ne.

Sta­ni­šić, biv­ši na­čel­nik Dr­žav­ne bez­bed­no­sti Sr­bi­je, i Si­ma­to­vić, ko­man­dant spe­ci­jal­nih je­di­ni­ca po­li­ci­je, u Hag su iz­ru­če­ni 2003. go­di­ne. Pri­pi­su­ju im se op­tu­žbe za zlo­či­ne u Hr­vat­skoj i BiH u ra­to­vi­ma od 1991. do 1995. go­di­ne, a su­di im se od 2008. go­di­ne.

Zdrav­ko To­li­mir, po­moć­nik ko­man­dan­ta za oba­ve­štaj­ne po­slo­ve Glav­nog šta­ba VRS, op­tu­žen je za ubi­stva i pro­go­ne mu­sli­ma­na u Sre­bre­ni­ci. On je uhap­šen 31. ma­ja 2007. go­di­ne, a su­đe­nje mu je po­če­lo pre če­ti­ri me­se­ca. Sto­jan Žu­plja­nin, na­čel­nik Cen­tra bez­bed­no­sti Ba­nja­lu­ke, i Mi­ćo Sta­ni­šić, mi­ni­star po­li­ci­je BiH, okri­vlje­ni su za ubi­stva i de­por­ta­ci­je mu­sli­ma­na i Hr­va­ta u vi­še bo­san­skih op­šti­na. Sta­ni­šić se pre­dao u mar­tu 2005, dok je Žu­plja­nin uhap­šen u Pan­če­vu, ju­na 2008. go­di­ne. Nji­ho­vo su­đe­nje po­če­lo je u sep­tem­bru pro­šle go­di­ne.

Ra­sim De­lić, ko­man­dant Glav­nog šta­ba Ar­mi­je BiH, osu­đen je pr­vo­ste­pe­no na tri go­di­ne za­tvo­ra u sep­tem­bru 2008. go­di­ne, zbog zlo­či­na nad bo­san­skim Hr­va­ti­ma. On če­ka od­lu­ku u dru­go­ste­pe­nom po­stup­ku.

Ha­ra­di­naj, ko­man­dant OVK, i Ba­laj, ko­man­dant spe­ci­jal­nih je­di­ni­ca „Cr­ni or­lo­vi“, pu­šte­ni su iz pri­tvo­ra i oslo­bo­đe­ni su op­tu­žbi za ne­čo­več­no po­stu­pa­nje pre­ma srp­skim i rom­skim za­ro­blje­ni­ci­ma u za­tvo­ru Ja­bla­ni­ca. Zbog istih op­tu­žbi, Bra­hi­maj je osu­đen na šest go­di­na za­tvo­ra. U to­ku je žal­be­ni po­stu­pak po zah­te­vu tu­ži­la­štva.

Mi­lan Lu­kić, ko­man­dant pa­ra­voj­nih je­di­ni­ca bo­san­skih Sr­ba „Osvet­ni­ci“ i „Be­li or­lo­vi“, osu­đen je na ka­znu do­ži­vot­nog za­tvo­ra zbog zlo­či­na u oko­li­ni Vi­še­gra­da. Nje­gov brat Sre­do­je osu­đen je na 30 go­di­na za­tvo­ra u istom po­stup­ku, a če­ka se od­lu­ka žal­be­nog ve­ća, po zah­te­vu od­bra­ne.

Zbog zlo­či­na nad ko­sov­skim Al­ban­ci­ma to­kom 1999. go­di­ne, u fe­bru­a­ru 2009. go­di­ne osu­đe­ni su pred­stav­ni­ci vla­sti i funk­ci­o­ne­ri voj­ske i po­li­ci­je Sr­bi­je, Ša­i­no­vić na 22, Oj­da­nić na 15, Pav­ko­vić na 22, La­za­re­vić na 15 i Lu­kić na 22 go­di­ne za­tvo­ra, dok je Mi­lu­ti­no­vić oslo­bo­đen op­tu­žbi. Ša­i­no­vić i Oj­da­nić pre­da­li su se Tri­bu­na­lu 2002. go­di­ne, Mi­lu­ti­no­vić 2003, dok su se Pav­ko­vić, La­za­re­vić i Lu­kić pre­da­li 2005. go­di­ne. I oni u pri­tvo­ru Tri­bu­na­la če­ka­ju da dru­go­ste­pe­no ve­će raz­mo­tri nji­ho­ve žal­be.

Ha­ški tri­bu­nal ne­ma no­vih is­tra­ga, a i da­lje se tra­ga za dvo­ji­com be­gu­na­ca –Go­ra­nom Ha­dži­ćem i Rat­kom Mla­di­ćem.

Do­ro­tea Čar­nić

objavljeno: 13/06/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rekord, po svaku cenu

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Jun.2010, 00:34

Od na­šeg stal­nog do­pi­sni­ka Va­šing­ton, ju­na – Pod­vih za di­vlje­nje, ili ne­pro­mi­šlje­nost za sva­ku osu­du? U su­bo­tu uju­tru po lo­kal­nom vre­me­nu sreć­no je okon­ča­na dra­ma 16-go­di­šnje Ebi San­der­lend iz Ka­li­for­ni­je, či­ja je one­spo­so­blje­na...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.