Karadžiću dozvoljen kontakt sa novinarkom

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžiću dozvoljen kontakt sa novinarkom

Bivšem lideru Srba u Bosni dozvoljen kontakt s novinarkom holandskog lista "Revi" koja o njemu želi da napiše članak. Komunikacija ne dozvoljava lični kontakt i biće nadgledana. Odluka sudije Kvona je bez presedana u istoriji suda u Hagu. Do sada je sekretarijat Tribunala zabranjivao svaki kontakt optuženih sa medijima.

Statusna konferencija u pretpretresnom postupku protiv bivsseg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića zakazana je za petak, 20. februar, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je iz Haškog tribunala.

Četvrtom statusnom konferencijom, na kojoj će biti razmatrana administrativno-tehnička i pitanja koja se tiču obelodanjivanja dokaza, kao i pripreme Karadžićeve odbrane, rukovodiće pretpretresni sudija Jan Bonomi. Karadžić se od optužbi tužilaštva brani sam, uz pomoć stručnog i pravnog tima za odbranu.

Haški tribunal dozvolio je optuženom Radovanu Karadžiću kontakt, ali ne i susret, sa novinarkom holandskog lista "Revi" Zvezdanom Vukojević koja o njemu želi da napiše članak, saopštio je sud u Hagu.

Potpredsednik Tribunala O-Gon Kvon je, usvajajući zahtev optuženog, dozvolio Karadžiću da sa novinarkom kontaktira "na daljinu" - "pisanom prepiskom, u telefonskom razgovoru ili na drugi način koji sudski sekretarijat smatra primerenim".

Prema odluci, sva komunikacija između Karadžića i Vukojevićeve biće nadgledana, a novinarka će prethodno biti upozorena da se mora držati pravila suda ili će protiv nje biti pokrenut postupak za nepoštovanje Tribunala.

Sudija Kvon je odbacio argumente sekretarijata za zabranu kontakta da bi njime mogla biti ugrožena bezbednost i red u pritvoru Tribunala, kao i da optuženom ne treba dozvoliti da "drži političke govore"koji bi mogli "ugroziti sprovođenje mandata suda" da "zadrži i unapredi mir i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji".

Odluka sudije Kvona je bez presedana u 15-godišnjoj istoriji suda u Hagu. Do sada je sekretarijat Tribunala, pozivajući se na pravila, zabranjivao svaki kontakt optuženih sa štampom.

Karadžić je, krajem novembra proše godine zatražio da predsednik suda Patrik Robinson poništi zabranu neposrednog kontakta sa novinarkom Vukojević, koju mu je prethodno nametnuo sekretarijat.

Bivši predsednik Republike Srpske prethodno je, u oktobru, kontakt sa Vukojevićevom zatražio da bi javno odgovorio na "demonizaciju" u medijima kojoj su ga, kako tvrdi, godinama izlagali Tužilaštvo, SAD i njihov bivši izaslanik Ričard Holbruk.

Sekretarijat suda je 11. novembra odbio taj Karadžićev zahtev iz bezbednosnih razloga, ali i zato što se "ne može isključiti mogućnost senzacionalističkog izveštavanja, što bi, po mišljenju sekretara, moglo imati negativne posledice po Karadžića, ometati sprovođenje pravde i na drugi način potkopati Tribunalov mandat".

Karadžićeva odbrana je tada ocenila da je takva odluka "nerazumno ograničavanje prava na slobodu govora" i kršenje ljudskih prava.

Karadžić je optužen za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992-95. U pritvoru Haškog tribunala je od 30. jula 2008.Uhapšen je 21. jula u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.