Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžićevoj odbrani 850.000 maraka

HAG - Kancelarija registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrio je više od 850.000 KM odbrani Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka, odnosno ulaganje žalbe.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson rekao je kako je odbrana zatražila iznos veći od predviđenog prema pravilniku Haškog tribunala, te da je dobila više 850.000 KM. Istakao je da se na ovu odluku odbrana nije žalila.

Ovaj iznos je za drugu fazu, koja bi prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << procijeni odbrane trebala trajati ukupno devet mjeseci.

Kao razlog za povećanje iznosa predviđenog za ulaganje žalbe, Robinson je naveo izuzetnu složenost ovog predmeta, koja uključuje i odgovornost Karadžića za četiri različita udružena zločinačka poduhvata.

Presuda protiv Karadžića je okarakterisana ne samo kao najduža za pojedinačni slučaj pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, nego ikada izdata pred tim ili bilo kojim drugim međunarodnim tribunalom.

Robinson je dodao da bi ovaj iznos omogućio odbrani da uposli dva pravna savjetnika, advokata, vojnog vještaka u vezi sa granatiranjem Sarajeva, te za isplatu pripravnika koje upošljava Haški tribunal.

Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za Odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta.

Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je Odbrani već odobrio 230.000 KM.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi preko 55.000 KM.

Karadžić je prvostepenom presudom ove godine u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

(BIRN)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Karadžićevoj odbrani 850.000 maraka

Izvor: Cafe.ba, 06.Sep.2016

HAG - Kancelarija registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrio je više od 850.000 KM odbrani Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka, odnosno ulaganje žalbe.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.