Karadžićeva odbrana traži izuzeće još jednog sudije

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžićeva odbrana traži izuzeće još jednog sudije

Odbrana Radovana Karadžića zatražila je izuzeće sudije Vilijama Sekulea iz Apelacionog veća koje će odlučivati o Karadžićevoj žalbi na prvostepenu presudu, kojom ga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Istovremeno, odbrana je zatražila da praktično bude poništena odluka predsednika suda u Hagu Teodora Merona koji je, pošto se sam povukao iz procesa, u Žalbeno veće kao svoju zamenu imenovao sudiju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Ivu Nelsona iz Portugalije. Karadžićev branilac Piter Robinson taj zahtev je uputio direktno francuskom sudiji Žanu-Klodu Antonetiju, koji je, po principu starešinstva u sudu, drugi po rangu iza predsednika Merona.

Meron se sam povukao iz Apelacionog veća, pošto je Karadžićeva odbrana zatražila njegovo izuzeće uz pozivanje na prethodnu Antonetijevu odluku u procesu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH. Sudija Antoneti usvojio je zahtev Mladićeve odbrane da iz Apelacionog veća zbog "utiska da su pristrasni" izuzme sudije Merona, Karmela Ađijusa i Liu Daćuna.

Tom odlukom, Antoneti je prihvatio tvrdnju odbrane da Meron, Ađijus i Daćun ne mogu biti nepristrasni u procesu Mladiću zato što su ranije učestvovali u donošenju osuđujućih presuda oficirima Vojske Republike Srpske, koji su Mladiću bili podređeni. U tim presudama, kako je tvrdila odbrana, oni su razmatrali odgovornost i unapred utvrdili i krivicu generala Mladića.

Kada je Karadžićeva odbrana zatražila izuzeće sudije Merona, on se sam povukao da ne bi, kako je naznačio, odugovlačio proces u kojem je izricanje pravosnažne presude očekuje do kraja ove godine. Meron je, potom, u svojstvu predsednika suda, kao svoju zamenu u Apelacionom veću, imenovao portugalskog sudiju Nelsona. Tome su se, međutim, usprotivili i sudija Antoneti i Karadžićeva odbrana, tumačeći da Meron, pošto se povukao, nije imao pravo da postavi novog sudiju.

Zbog toga što je sudija Meron ostao pri svojoj odluci, Karadžićeva odbrana sada traži da odluku o njegovom izuzeću ponovo donese sudija Antoneti, kao i da Antoneti odredi ko će u Apelacionom veću zameniti Merona. Zahtev za izuzeće drugog člana Apelacionog veča, sudije Sekulea, Karadžićev advokat Robinson takođe je utemeljio na Antonetijevoj odluci u predmetu Mladić.

Sudija Sekule iz Tanzanije bio je član Apelacionog veća koje je pravosnažno osudilo oficire Vojske Republike Srpske, predvođene Ljubišom Bearom i Vujadinom Popovićem za genocid u Srebrenici, izrekavši Beari i Popoviću kazne doživotnog zatvora. Sekule je, takođe, kao sudija Apelacionog veća, potvrdio osuđujuću presudu kojom je general Zdravko Tolimir osuđen na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Učestvujući u donošenju presuda protiv oficira podređenih Karadžiću, koji je bio vrhovni komandant oružanih snaga RS, sudija Sekule je, po odbrani, "potvrdio nalaz o Karadžićevoj krivici, kao i o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata".

Ukoliko zahtev za izuzeće sudije Sekulea bude prihvaćen, Karadžićeva odbrana traži da zamenu i za njega i za sudiju Merona imenuje francuski sudija Antoneti, kao i da žalbeni postupak bude delimično ponovljen, a izricanje konačne presude odloženo.

I Karadžića, bivšeg presednika Republike Srpske, i Mladića, komandanta VRS, Haški tribunal je, u odvojenim procesima, prvostepeno proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžiću (73) izrečena je kazna od 40 godina zatvora, a Mladić (75) je kažnjen doživotnim zatvorom. Obojica su oslobođena optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na prvostepene presude žalili su se i Karadžić i Mladić, tražeći da budu oslobođeni ili da im se ponovo sudi, dok je tužilaštvo žalbom zatražilo da budu osuđeni i za genocid u još šest bosanskih opština.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.