Karadžićev intervju na Al Džaziri

Izvor: RTS, 26.Feb.2010, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžićev intervju na "Al Džaziri"

Rat u BiH mogao da se izbegne da je na čelu bosanskih Muslimana bilo drugačije rukovodstvo, rekao Karadžić TV stanici "Al Džaziri". Rat u BiH bio rat među Srbima, naglasio Karadžić.

Bivši predsednik Republike Srpske i haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je u intervjuu katarskoj TV stanici "Al Džazira" da je imao nesrećnu ulogu u nesrećnom ratu u nesrećnoj zemlji i da je rat u BiH mogao biti izbegnut da je na čelu bosanskih Muslimana bilo drugačije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rukovodstvo.

Karadžić je ponovio da je s bivšim američkim izaslanikom za Balkan Ričardom Holbrukom imao pogodbu da ga Haški tribunal neće goniti ukoliko se povuče sa državnih i političkih fukcija i javnog života.

"Ja sam ispunio sa svoja obećanja i još uvek čekam da Holbruk ispuni svoja", rekao je bivši lider bosanskih Srba za "Al Džaziru".

"To je bio rat koji nismo želeli i koji nam nije bio potreban," rekao je Karadžić u razgovoru sa novinarom "Al Džazire" iz pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Karadžić smatra i da je rat u BiH, zapravo bio rat među Srbima jer su, kako je rekao, bosanski muslimani "Srbi koji su primili Islam pod turskom vladavinom."

Karadžić koga tužilaštvo Haškog tribunala tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH 1990-ih, istakao je da se "nada pravednom suđenju", a da je dosada bojkotovao proces zato što nije imao dovoljno vremena da se pripremi.

"Želim da prisustvujem suđenju pod uslovom da mi bude dozvoljeno da učestvujem. Ne želim da budem kao biljka na kiši i snegu bez mogućnosti da aktivno učestvujem, to bi bila sramota i za mene i za tribunal," rekao je Karadžić.

Sudski proces protiv Karadžića trebalo bi da bude nastavljen 1. marta.

Osvrćući se na 13-godišnje skrivanje od Tribunala tokom koga je bio prerušen u doktora Dragana Dabića, on je rekao da "Dabić nije činio ništa što ne bi činio i lekar Radovan Karadžić."

"Dabić je praktikovao tradicionalnu medicinu koja postoji hiljadama godina. Verujem da su te dve vrste medicine komplementarne i da ih treba integrisati. U tom smislu Dabić je bio Karadžić i obratno," kazao je on.

Na pitanje kako se osećao dok se krio i da li je svakodnevno strahovao od hapšenja, Karadžić je rekao da je život u strahu "stalno umiranje," a da je on "živeo, a ne umro."

Intervju Al Džaziri uključen je u emisiju pod nazivom "Tajni život Radovana Karadžića" koju će ta stanica ove nedelje emitovati u okviru šireg serijala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.