Karadžić traži pomoć od Incka

Izvor: RTS, 21.Jul.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić traži pomoć od Incka

Radovan Karadžić od Valentina Incka zatražio da državi BiH naredi da ispuni njegov zahtev o dostavljanju dokumentacije koja bi mogla da mu koristi u pripremi odbrane. Karadžić podseća da je Tribunal osudio nesaradnju država, posebno u slučajevima komandne odgovornosti, kakav je njegov.

Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da državi BiH naredi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ispuni njegov zahtev od 2. juna o dostavljanju dokumentacije koja bi mu mogla biti od koristi u pripremi odbrane.

Karadžić u pismu Incku podseća da je tu dokumentaciju zatražio u pismu ambasadoru BiH u Holandiji Mirandi Sidran-Kamišalić, ali da od Bosne i Hercegovine nije dobio odgovor.

Bivši predsednik Republike Srpske, optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, podseća Incka da je, na sastanku sa glavnim tužiocem Tribunala Seržom Bramercom 4. maja, obećao da će njegova kancelarija i dalje podržavati rad Haškog tribunala i da je spreman da u tu svrhu upotrebi svoja ovlašćenja.

"Tražim od vas, kao od visokog predstavnika, da iskoristite svoj autoritet radi saradnje sa Haškim tribunalom i naredite vlastima BiH da u potpunosti i bez odgađanja odgovore na moje zahteve", navodi Karadžić,  prenosi Srna.

Bivši predsednik RS podseća da je Apelaciono veće Tribunala osudilo nesaradnju država kao "ometanje cilja i svrhe zakona", posebno u vezi sa slučajevima komandne odgovornosti, kakav je njegov.

Karadžić piše da bi dostavljanje dokumentacije obema stranama u procesu doprinelo pravičnosti postupka i transparentnosti pravnih zaključaka, čime bi se, kako piše Karadžić, legitimizovao mandat Haškog tribunala.

"Tražim od vas da poštujete svoje obaveze i naložite vlastima BiH da ispune svoje zakonske obaveze", istakao je Karadžić u pismu Incku.

Osim kopija određenih dokumenata, Karadžić je od bosanskih vlasti BiH 2. juna zatražio da njegovom timu odbrane omoguće razgovore sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, generalom Hasanom Sadićem, bivšim zamenikom ministra odbrane Hasanom Čengićem i članom ratnog predsedništva BiH Ejupom Ganićem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.