Karadžić traži od Haga da ga oslobodi

Izvor: Studio B, 11.Jun.2012, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić traži od Haga da ga oslobodi

Odbrana bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića zatražila je danas na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu da on bude oslobođen optužbi jer, kako su naveli, u Bosni nije bilo genocida 1992. godine.

"Nije bilo genocida u opštinama u Bosni 1992... ne postoji način da na suđenju bude zaključeno da je Karadžić kriv za genocid", rekao je Karadžićev advokat Piter Robinson.

Robinson je objasnio da taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << haški optuženik traži oslobađajuću presudu na osnovu člana 98 bis Pravilnika o postupku i dokazima, a po tačkama od 1 do 11, na osnovu kojeg optuženi može da zatraži oslobađanje po onim tačkama optužnice za koje smatra da tužilaštvo nije izvelo dovoljno dokaza.

Karadžićevi advokati su podneli zahtev u skladu sa pravilom 98 bis, koje daje mogućnost svakom optuženom da nakon iznošenja dokaza tužilaštva iznese svoje argumente zašto bi ta optužnica trebalo da padne.

Optužnica tereti Karadžića za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Portparol Tribunala Nerma Jelačić ranije je saopštila da će tužilaštvo na taj zahtev odgovoriti dva dana kasnije, 13. juna.

Početak dokaznog postupka odbrane Karadžića pred Haškim tribunalom zakazan je za 16. oktobar, a poslednji svedok tužilaštva saslušan je 4. maja. Suđenje Karadžicu počelo je krajem oktobra 2009. Uhapšen je u julu 2008. i potom izručen Hagu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić traži od Haga da ga oslobodi

Izvor: Kurir, 11.Jun.2012

Nije bilo genocida u opštinama u Bosni 1992.. ne postoji način da na suđenju bude zaključeno da je Karadžić kriv za genocid, kaže advokat Robinson..HAG - Odbrana bivšeg predsednika Repubike Srpske Radovana Karadžića zatražila je danas na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu da on bude...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.