Karadžić: NATO pokušao da me ubije, imam neoborive dokaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: NATO pokušao da me ubije, imam neoborive dokaze

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je danas da će do ponedeljka podneti predlog izmenjene optužnice protiv Radovana Karadžića. Na statusnoj konferenciji, tužilac Alan Tiger rekao je da će "učiniti sve što može" da predlog nove optužnice bude podnet sudskom veću na odlučivanje već do petka, a sigurno u ponedeljak. Po pravilima suda, sudije će potom predlog optužnice razmotriti i, ako ocene da je to primereno, potvrditi, čime će ona stupiti na snagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pretpretresni sudija Ijan Bonomi nagovestio je da bi, u tom slučaju, nova optužnica mogla biti ponuđena Karadžiću na izjašnjavanje o krivici krajem sledeće ili početkom naredne nedelje.

Karadžić je ponovio tvrdnje da mu je američki izaslanik Ričard Holbruk garantovao imunitet pred Tribunalom, ne samo u ime SAD, nego i Saveta bezbednosti UN, te da ima "neoborive dokaze" da je NATO pokušao da ga ubije.

Odbrana uz tim pravnih savetnika

Sudija Bonomi uzvratio je da će veće, razmatrajući te tvrdnje, morati da uzme u obzir da li je Holbruk imao pravo da sklapa sporazume u ime Tribunala. "Čak i da je to što vi kažete istina, razmotrićemo da li treba da ima uticaj na rad nezavisnog suda", naglasio je sudija.

Optuženi je tvrdio i da Tužilaštvo želi da "zbrza" i "smandrlja" proces protiv njega, te zatražio da sudija opomene tužioce zbog navodnih izjava koje u javnosti stvaraju utisak da će "sve biti brzo gotovo".

Ostajući pri nameri da se brani sam, uz napomenu da će formirati tim pravnih savetnika ako mu Tribunal obezbedi sredstva, Karadžić je kazao da "odbranu ne može ispustiti iz svojih ruku" zato što "niko ne poznaje činjenice bolje od mene".

Optuženi je naznačio da ne brani samo sebe, "nego i moj narod koji je tamo mnogo propatio, kao i šefove malih država koje su se već našle ili bi se mogle naći na udaru NATO-a".

Pominjući mogućnost da Karadžiću bude odobreno da se istovremeno zastupa sam, ali i da ima advokata koji će mu pomagati, sudija Bonomi ga je pozvao da još jednom razmisli o tome koji je najbolji način za odbranu.

Holbruk nije govorio samo u ime SAD

Bonomi je pružio uveravanja Karadžiću da će sa drugim sudijama uskoro doneti odluku o njegovim podnescima kojim je osporio nadležnost Tribunala i tvrdio da mu je Holbruk garantovao imunitet.

Karadžić je, zatim, zatražio od sudija da ne donose odluku u vezi sa sporazumom o imunitetu koji je, kako tvrdi, imao sa Holbrukom, dok on "ne okonča istragu" koju je o tome pokrenuo.

"Holbruk nije govorio samo u ime SAD, nego i u ime stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Kontakt grupe... Taj sporazum je izazvao velike patnje mene, moje porodice, mojih prijatelja, Srbije i Republike Srpske", tvrdio je Karadžić, dodajući da su svi bili podvrgnuti pritiscima i "teroru Gebelsovskih razmera".

Bivši predsednik RS izjavio je i da ima "neoborive dokaze" da je NATO pokušao da ga "likvidira". "Prvo me nisu hapsili, u skladu sa sporazumom sa Holbrukom, a zatim su, pošto je glavni tužilac Ričard Goldston odbio da povuče optužnicu, pokušali da me ubiju", kazao je optuženi.

11 tačaka optužnice

Karadžić je tokom rasprave ostao i pri zahtevu da mu se svi transkripti zasedanja suda dostavljaju na srpskom jeziku i ćirilici, za koju je napomenuo da je "nastala u mojoj porodici" i pored toga što se zapisnici u sudu vode samo na engleskom jeziku.

Karadžić je u 11 tačaka optužen, po principu individualne i komandne odgovornosti, za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Karadžića su 21. jula uhapsile vlasti Srbije u Beogradu, odakle je prebačen u Hag 30. jula. Sutradan, kao i u drugom pojavljivanju pred sudijom Tribunala, krajem avgusta, odbio je da se izjasni o krivici, posle čega je u spis, u skladu sa pravilima, uvedeno da se ne oseća krivim.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.