Kandić:Očekivala sam žešće reakcije

Izvor: B92, 24.Nov.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandić:Očekivala sam žešće reakcije

Zagreb -- Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila da je očekivala žešće reakcije Srbije povodom oslobađanja Markača i Gotovine, piše Večernji list.

Ona je u privatnoj poseti Vukovaru danas odala počast žrtvama Ovčare.

Govoreći o nedavnim oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Gotovini i Markaču koje su u Srbiji izazvale političko-emocionalne reakcije i podsetila kako je Haški sud doneo brojne presude koje u Srbiji, osim u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekstremističkim krugovima, nisu izazivale posebne reakcije.

Očekivala je, kaže i žešće reakcije Beograda, od organiziranja protesta do prekida odnosa s Hrvatskom, prenosi Večernji list.

"Mislim da je ipak bilo kontrole u političkim reakcijama, a to ima veze s tim ko je na vlasti. Ipak su na vlasti oni koji su odgovorni za početak rata i za ono što se u ratu događalo, za 12.000 žrtava u Hrvatskoj, 10.500 na Kosovu i 95.000 u BiH. Ne bi Republika Srpska i njihove oružane formacije mogle počiniti tolike zločine da nije bilo saučesništva Srbije. Na vlasti su oni koji su odgovorni za teško nasleđe prošlosti i otuda njihova blaža reakcija od neke koja je mogla dovesti Srbiju u haos i regionalne odnose daleko više ograničiti nego što je to u ovom trenutku," ocenila je Kandićeva.

Ona je spomenula i podizanje šest optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj koje je najavio srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, i ocenila ih "izrazito političkima".

"Ako je Tužilaštvo imalo dokaze u tih šest slučajeva bilo bi normalno, na osnovu sporazuma o saradnji tužilaštava Hrvatske i Srbije, da se već rešavaju, kao što su i drugi slučajevi rešavani. Navedeni argument da se čekala haška presuda, pa su nakon nje slobodni da istupe sa istragom vezanom za tih šest slučajeva, nije tačan jer se u njima ne optužuju Gotovina i Markač već neki drugi," pojasnila je Nataša Kandić. Ona smatra kako bi, kao i do sada, svaka država trebalo i nadalje da sudi svojim državljanima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.