KARLA DEL PONTE NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI?

Izvor: Kurir, 12.Avg.2011, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARLA DEL PONTE NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI?

HAG- Bivši glavni tužioc Haškog tribunala Karla del Ponte mogla bi se naći na optuženičkoj klupi, zbog navodnog uništavanja predmeta iz masovnih grobnica, koji su korišteni kao dokazni materijal u sudskim procesima, objavio je hrvatski internet profil " Dnevnik.hr"

HAG- Bivši glavni tužioc Haškog tribunala Karla del Ponte mogla bi se naći na optuženičkoj klupi, zbog navodnog uništavanja predmeta iz masovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << grobnica, koji su korišteni kao dokazni materijal u  sudskim procesima, objavio je hrvatski internet profil " Dnevnik.hr"

Karla del Ponte na sudu bi se mogla naći jer su Sreberenička udurženja žrtava, angažovali advokatski tim sastavljen od tuzlanskog advokata Damira Alića, kome su se pridružili i britanci Hju Merser i Džesika Vels, koji će besplatno zastupati oštećene.

" Veoma je izvesno da ce se na listi optuženih osim bivše haške tužiteljke Karle del Ponte Ponte, naći i njen najuži krug saradnika, koji su odlučivali o uništenju dokaza, naglasio je Alić i dodao kako postoji osnovana sumnja da je gospođa Karla del Ponte naredila uništavanje tih predmeta.

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je da su predmeti srebreničkih žrtava uništeni jer su bili u fazi raspadanja i opasni po zdravlje ljudi. Ovo saopštenje je šokiralo porodice žrtava, jer su za njih to bile uspomene na ubijene. Porodice nije umirila ni informacija da su slike i podaci o uništenim predmetima sačuvani u sudskom arhivu.

Predsednica udruženja "Majke Srebrenice" Hajra Ćatić izjavila je kako su " uspomene na našu decu i muževe uništene  u vreme mandata tužiteljke Karle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo ustrajati u zahtevu da se odgovorni dovedu pred sud, jer su morali tražiti saglasnost porodica i naše države BiH'.

U Hagu je krajem 2005. i početkom 2006. godine uništeno oko 1000 ličnih predmeta žrtava genocida. Mnogi od njih korišteni su kao dokazni materijali u sudskim procesima, a većina ih je iz masovnih grobnica, javlja Deutsche Welle.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Karla del Ponte na optuženičkoj klupi?

Izvor: Glas javnosti, 13.Avg.2011, 07:01

HAG- Bivši glavni tužioc Haškog tribunala Karla del Ponte mogla bi se naći na optuženičkoj klupi, zbog navodnog uništavanja predmeta iz masovnih grobnica, koji su korišteni kao dokazni materijal u  sudskim procesima, objavio je hrvatski internet profil " Dnevnik.hr"...Karla del Ponte na sudu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.