Josipović: Bilo je zločina i sa hrvatske strane

Izvor: Blic, 04.Sep.2010, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Bilo je zločina i sa hrvatske strane

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku oduzeti odličja i činove ukoliko ih Haški tribunal proglasi krivim za zločine nad srpskim civilima u toku i nakon akcije Hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine.

On je rekao da treba pričekati odluku Haškog tribunala, jer je jedino sud taj koji može utvrditi da li se neko ogrešio o norme međunarodnoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava ili nije.

"Naravno, želeli bismo da odbrane hrvatskih generala uspeju u svojim namerama, ali moramo da znamo da je na nekim područjima bilo zločina i sa naše strane, te da, kao što se to događa i pred našim sudovima, treba videti ko je za to odgovoran", naglasio je Josipović.

On je dodao da će u slučaju hrvatskih generala postupiti, kao i u slučaju osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, kome je oduzeo odličja i činove.

"Zakon je zakon i ako ćemo ga selektivno provoditi onda to nije dobro", rekao je Josipović gostujući na Radiju Dubrovnik.

Tužilaštvo je u završnom podnesku za Gotovinu tražilo kaznu do 27 godina zatvora, za Markača do 23, a za Čermaka do 17 godina zatvora.

Odbrana traži oslobađajuću presudu za svu trojicu generala koji se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje srpskih civila sa područja Krajine u leto 1995. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.