Izručenje Mladića početkom nedelje?

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izručenje Mladića početkom nedelje?

Istambul, Njujork, Beograd -- Ratko Mladić mogao bi da bude izručen Haškom tribunalu u naredna dva dana, izjavio je Mehmet Gunej, sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Gunej, koji je vršilac dužnosti predsednika suda, kaže da bi Mladić mogao da stigne u Hag u ponedeljak ili utorak, nakon obavljanja svih neophodnih procedura.

"To su lekarske, administrativne i finansijske procedure vezane za njegovo prebacivanje u Hag, gde će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u skladu s međunarodnim pravom, odmah biti izveden pred sudiju", kaže sudija Gunej.

Prema rečima turskog sudije, "suđenje Mladiću bi trebalo da traje između godinu i po i dve godine", u zavisnosti od eventualnog kašnjenja u prenosu dokumenata i od iznošenja dokaza.

Gunej je, kako prenosi turska agencija Anadolija, dodao da je imenovan panel sudija koji će suditi Mladiću, a čine ga nemački, južnoafrički i holandski sudija.

Njujork tajms - Mladić u Hagu u utorak?

Bruno Vekarić (Fonet, Arhiva)

Srpski zvaničnici su se obavezali da će tragati za onima koji su pomagali skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, ali sada im je glavno da ga otpreme u Hag, do čega bi moglo doći već u utorak, piše američki "Njujork tajms".

List prenosi intervjuu zamenika srpskog tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića koji je ispričao da je Mladić u relativno dobrom zdravstvenom stanju, svestan okruženja, pričljiv, čak i emotivan kad govori o svojoj deci.

"On razume sve, govori o svemu. Moj utisak je da nema problema za suđenje", naveo je Vekarić, dodajući da Mladićeva porodica i advokati preuveličavaju njegove zdravstvene probleme da bi odložili ekstradiciju. Strategija odbrane je da je on toliko bolestan. To nije istina, tvrdi Vekarić.

Očekuje se da odbrana u ponedeljak uloži žalbu na odluku o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje Haškom tribunalu, a tročlano sudsko veće o tome treba da odluči do utorka, kaže zamenik srpskog tužioca za ratne zločine. Transfer Mladića u Hag, prema njegovim rečima, diskretno će obaviti pripadnici službi bezbednosti diskretno da bi se izbegle demonstracije ili nasilje.

Vekarić otkriva da je, kada je bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić bio poslat u Hag, medijima rečeno da će se do aerodroma voziti u konvoju vozila, a u stvari, on je bio prevezen jednim običnim automobilom. Moje kolege i ja smo tada primili oko 70 pretnji smrću, a od hapšnja Mladića nijednu, rekao je Vekarić, ocenivši da je to zanimljivo i da na to gleda kao na pokazatelj podela u srpskom nacionalističkom pokretu i na osećaj rezignacije među mnogim Srbima povodom Mladićeve sudbine.

Za razliku od Karadžića, koji je živeo otvoreno, pod lažnim identitetom, zainteresovan za novac i žene, Mladić nije imao lažna dokumenta, i bio je samo vojnik , kaže Vekarić i dodaje: "Ali, njegovi motivi za užasan zločin u Srebrenici meni su vrlo nejasni".

Vekarić je rekao da tokom saslušanja Mladić nije govorio o Srebrenici, osim što je rekao da ne priznaje Haški tribunal, dodajući da je Mladić rekao na saslušanjima i da nema ništa protiv Hrvata i Muslimana.

"A onda je rekao: 'To je bilo strašno vreme'", navodi Vekarić i dodaje da mu je Mladić još rekao da nije nikoga ubio, ali da svako ko je ubio treba da odgovara.

Vekarić ističe zasluge Vlade i predsednika Srbije Borisa Tadića, što je za 50 odsto povećan broj policajaca određenih za potragu za Mladićem. To je načinilo razliku, kao i strategija tužilaštva da prekida sve moguće izvore finansiranja poznatih Mladićevih kontakata.

Vekarić je podsetio da je Tadić rekao da želi da bude kažnjen sistem koji je skrivao begunce, a vlasti će se skoncentrisati na one ljude u državnom sistemu koji su se možda zaverili da pomognu i sakriju Mladića. Prema Vekarićevim rečima, među tim pomagačima su verovatno bivši agenti vojne i civilne službe bezbednosti, kao i sveštenici u srpskom delu BiH.

Vekarić kaže i da je hapšenje za njega bilo trenutak velike satisfakcije, dodajući da su on i njegov šef, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević često sanjali Mladića.

Drago nam je da smo došli do kraja ovog tužnog poglavlja. Želimo da pružimo odgovor porodicama žrtava u Srebrenici , kaže Vekarić i dodaje: "Želimo da budemo Srbija Novaka Djokovića, a ne Ratka Mladića".
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.