Izricanje presude Perišiću 6.9.

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izricanje presude Perišiću 6.9.

Hag -- Haški tribunal će izreći presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću 6. septembra.

Njemu se u tom tribunalu sudilo za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95.

Optužba je tokom završne reči tvrdila da su zločini nad nesrbima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu 1993.-95. bili "predvidljiva posledica" državne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politike tadašnje vlasti u Beogradu koja je bila "sprovođena silom".

Generalu Perišiću, u to vreme načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužnica u 13 tačaka stavlja na teret pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95. Te zločine, po optužnici, neposredno su počinile Vojska Republike Srpske (VRS) i Srpska vojska Krajine (SVK).

Tužilac Mark Harmon označio je, na početku završne reči, generala Perišića kao "ključnog vojnog primenitelja te državne politike" vlasti SR Jugoslavije čije su "kolateralne žrtve" bile stotine hiljada nedužnih civila.

General Perišić bio je, po rečima tužioca, "ratnik iz senke", sakriven "iza negiranja vlasti SRJ da su umešane u ratove" u BiH i Hrvatskoj.

Perišić je "s namerom pomagao snagama koje su činile zločine", iako je "imao saznanja da je VRS ubila desetine hiljada i proterala stotine hiljada" nesrba, kazao je Harmon.

Dok je od 1993. bio načelnik Generalštaba VJ, Perišić je, prema tužiocu, znao i da je glavni strateški cilj vođstva RS, usvojen na skupštini u maju 1992, bilo razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata. Znao je i da su među strateškim ciljevima bosanskih Srba "uklanjanje Drine kao granice" i "podela Sarajeva".

Te ciljeve, predsednik RS Karadžić ponovio je na sastanku s Miloševićem, Perišićem i drugim visokim srpskim zvaničnicima u decembru 1993.

Perišić je zbog optužbi za bombardovanje Zadra u Hrvatskoj, u odsustvu, osuđen na 20 godina zatvora. Hrvatska je 30. jula 1999. godine, kako je tada saopštio Stjepan Mesić, prosledila "Perišićev dosije" Haškom tribunalu.

Perišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u martu 2005, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom odbacio je sve tačke optužbe. U junu, godinu dana kasnije, pušten je na privremenu slobodu do početka suđenja.

Suđenje pred Tribunalom je počelo 2. oktobra 2008, a tužioci su izvođenje svojih dokaza završili u decembru 2009. Dokazni postupak odbrane okončan je 11. januara ove godine, a završne reči održane su krajem marta.

Tužilaštvo Haškog tribunala računalo je na Perišića kao na ključnog svedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću. U Hagu se moglo čuti da je, pristankom da svedoči u tom procesu, mogao izbeći da i sam bude optužen. Kao potencijalni svedok tima Karle del Ponte, Perišić se i pojavio u Hagu, u januaru 2004, ali nikada nije seo na klupu za svedoke u sudnici u kojoj se sudilo Miloševiću, sa kojim se, navodno, definitivno razišao 1998. godine, kada ga je upozoravao da namere NATO-a da bombarduje Srbiju treba shvatiti ozbiljno.

General Perišić je jedan od učesnika oktobarskih promena u Srbiji i lider tadašnjeg Pokreta za demokratsku Srbiju. U vladi Zorana Đinđića bio je potpredsednik zadužen za bezbednost.
Pogledaj vesti o: Momčilo Perišić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izricanje presude Perišiću 6.septembra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Avg.2011

Kako javlja B92 pozivajući se na izvore iz Haškog tribunala, generalu Momčilu Perišiću, kome za zločine sudi u Tribunalu, biće izrečena presuda 6. septembra.  Njemu se sudi za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95. Generalu Perišiću,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Presuda Momčilu Perišiću 6. septembra

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2011

HAG - Haški tribunal će 6. septembra izreći presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, saopšteno je danas u Hagu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tužilaštvo za doživotnu

Izvor: Danas, 29.Avg.2011

Haški tribunal izreći će 6. septembra presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, saopšteno je juče u Hagu. General Perišić je u 13 tačaka optužen za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja u Sarajevu,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.