Izetbegović predložio podelu BiH

Izvor: B92, 31.Okt.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izetbegović predložio podelu BiH"

Hag -- Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić na današnjem suđenju u Haškom tribunalu tvrdio da mu je Alija Izetbegović još pre rata predložio podelu BiH.

Svedok optužbe Mirsad Mujadžić, tadašnji šef Izetbegovićeve SDA u Prijedoru, odgovorio je da za to nije znao, ali da je većina stanovništva BiH bila protiv toga. Po njegovim rečima, SDA i Izetbegović zalagali su se za očuvanje ne samo BiH, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Jugoslavije, znajući da su Muslimani "najslabiji i da će najviše izgubiti" ako dođe do rata.

Mujadžićev iskaz o zločinima nad prijedorskim Muslimanima tužioci su prethodno uveli u dokaze protiv Karadžića u pisanom obliku.

Prijedor je jedna od sedam bosanskih opština u kojima je progon nesrba od snaga pod Karadžićevom kontrolom, po optužnici, dostigao razmere genocida.

Unakrsno ispitujući svedoka, Karadžić je tvrdio i da je u govoru pred Skupštinom BiH, sredinom oktobra 1991, "parafrazirao" reči predsednika Muslimansko-bošnjačke organizacije Muhameda Filipovića kada je rekao da "Muslimani neće moći da se odbrane između Srba i Hrvata" i da će "nestati" ako dođe do rata. "Ja tu molim i preklinjem da ne idete u neusaglašenu i jednostranu secesiju, jer je to put u pakao", kazao je Karadžić.

"Vi ste tačno rekli da smo mi tada bili apsolutno neorganizovani i nenaoružani i da su nam šanse za opstanak bile ravne nuli", uzvratio je Mujadžić, potvrđujući da su posle Karadžićevog govora muslimanski lideri počeli da ozbiljno razmatraju pripreme za odbranu.

On je, međutim, negirao da su te pripreme, uključujući i naoružavanje, već bile u toku.

Optuženi je tvrdio i da su bosanski Srbi prihvatili sve muslimanske predloge o rešenju statusa BiH, uključujući i njenu nezavisnost uz formiranje više entiteta, a da je za njih jedino bilo neprihvatljivo da BiH bude "i unitarna i nezavisna".

Mujadžić je uzvratio da se ne seća da je SDS ikada, pod bilo kojim uslovima, bila prihvatila nezavisnost BiH.

"Vi ste vodili rat protiv Srba, Hrvata i Muslimana Fikreta Abdića", kazao je Karadžić svedoku.

"Mi nismo vodili rat ni protiv Srba, ni protiv Hrvata, ni protiv Bošnjaka. Mi smo branili BiH od onih koji su je ugrožavali i od agresije", odgovorio je Mujadžić.

Unakrsno ispitivanje Mujadžića, Karadžić će nastaviti sutra.

Bivši predsednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šlemova za taoce.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.