Hrvatska pokreće postupak protiv Šešelja?

Izvor: B92, 01.Apr.2016, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska pokreće postupak protiv Šešelja?

Zagreb -- Državno tužilaštvo Hrvatske objavilo je da će analizirati presudu kojom je Haški sud Vojislava Šešelja oslobodio odgovornosti za ratni zločin u Hrvatskoj.

Nakon toga će Tužilaštvo odlučiti hoće li protiv njega u Hrvatskoj pokrenuti postupak, prenosi HINA.

Hrvatska agencija navodi da je Državno tužilaštvo, na novinarsko pitanje u vezi sa presudom, odgovorilo da je u Hrvatskoj 2002. podignuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužnica protiv desetorice okrivljenih, uključujući i Šešelja, zbog ratnog zločina protiv civila.

Tužilaštvo je navelo da je postupak protiv Šešelja u Hrvatskoj prekinut, pošto ga je zbog istog dela optužio i Haški sud, koji na temelju propisa, uključujući i hrvatski Ustavni zakon, ima primat u vođenju postupka.

"S obzirom na to da je optužnica Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta menjana, Državno tužilaštvo će izvršiti analizu nepravosnažne presude radi poređenja optužbe u toj presudi i zločina za koje se okrivljeni Ssešelj tereti u Hrvatskoj, a radi eventualnog daljeg postupanja", saopštilo je hrvatsko tužilaštvo.

HINA navodi da je Šešelj optužen u Hrvatskoj nakon istrage koju je protiv njega i ostalih optuženih na zahtev Državnog tužilaštva pokrenuo u januaru 1995. Zzupanijski sud u Osijeku. Tada je sud naredio da se protiv svih okrivljenih izda poternica.

Ista optužnica, uz Šešelja, teretila je i Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Životu Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Ssljivančanina, Miroslava Radića i Gorana Hadžića.

Hrvatska agencija prenosi da je optužnica protiv Šešelja i ostalih podignuta u vukovarskom Županijskom sudu, a rešenjem Vrhovnog suda od 4. aprila 2007. premeštena je u Županijski sud u Osijeku.

Tom optužnicom se desetorica okrivljenih terete zbog ratnog zločina protiv civila, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatsko tužilaštvo će pokrenuti postupak protiv Šešelja?

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2016

Državno tužilaštvo Hrvatske objavilo je danas da će analizirati presudu kojom je Haaški sud u četvrtak Vojislava Šešelja oslobodio odgovornosti za ratni zločin u Hrvatskoj, a nakon toga će odlučiti hoće li protiv njega u Hrvatskoj pokrenuti postupak, prenosi HINA...Hrvatska agencija navodi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.